Guidance documenten speenkoorden en pufferspeelgoed

08-10-2019 De Europese Commissie heeft twee ‘guidance documents’ op het gebied van kindveiligheid gepubliceerd. Eén over de leeftijdsclassificatie van pufferspeelgoed en één over speenkoorden. Deze documenten helpen producenten, importeurs en toezichthouders bij het interpreteren en toepassen van de speelgoedrichtlijn (Toy Safety Directive 2009/48/EC).

De documenten beschrijven wanneer artikelen als speelgoed worden beschouwd en derhalve onder de speelgoedrichtlijn vallen.

Een Europese expertisegroep, bestaande uit onder andere Toys Industry Europe (TIE) en deskundigen van de nationale toezichthouders, heeft na eerdere guidance documenten over zwembaden, verkleedkleding en muziekinstrumenten nu ook een guidance document voor speenkoorden en de leeftijdsclassificatie voor pufferspeelgoed opgesteld. Deze documenten zijn voor iedereen vrij toegankelijk en kunnen worden gedownload via de website van de Europese Commissie.

Leeftijdsclassificatie voor pufferspeelgoed

Pufferspeelgoed kent verschillende soorten en gedaanten. Het guidance document maakt onderscheid tussen (1) pufferballen, (2) pufferfiguren en -dieren en (3) yoyo-ballen. Deze verschillende soorten hebben een verschillend beoogd gebruik en vragen per soort om andere vaardigheden. Daardoor is niet elke vorm van pufferspeelgoed geschikt voor iedere leeftijdscategorie. Daarom kan de voorgeschreven waarschuwing per product verschillen. Het voornaamste onderscheid betreft de leeftijdsgrens van 36 maanden. Over het algemeen is pufferspeelgoed voor de leeftijdscategorie vanaf 36 maanden. Echter, in het geval van pufferfiguren en -dieren kan het beoogde gebruik overeenkomen met dat van knuffels. Om goed met dit grensgebied om te gaan, biedt dit guidance document een uitgebreid overzicht van afbeeldingen ter ondersteuning bij de bepaling van de leeftijdscategorie voor pufferspeelgoed.

Speenkoorden

Speenkoorden zijn kinderartikelen, bedoeld voor het bevestigen van de fopspeen, meestal, aan het kledingstuk van het kind. Er zijn echter ook speenkoorden die de fopspeen vastmaken aan een knuffel, een doekje of een ander object. Bovenop de oorspronkelijke functie van het speenkoord, waarvoor NEN-EN 12586:2007+A1:2011 de veiligheidseisen voorschrijft, nodigen deze producten uit tot spelen.

Als gevolg kunnen speenkoorden ook als speelgoed worden beschouwd en vallen ze derhalve onder de speelgoedrichtlijn. Dit geldt niet alleen voor speenkoorden met knuffels, maar ook voor speenkoorden die met kralen, figuren of op een andere manier bedoeld zijn om mee te spelen. Het guidance document biedt een benadering voor het maken van een onderscheid tussen speenkoorden die wel of niet als speelgoed worden beschouwd. Hiervoor bevat het een uitgebreide reeks van voorbeelden die weergeeft en verklaart welk type speenkoorden als speelgoed wordt gezien.

Meer informatie

Bij vragen of voor verdere informatie kunt u contact opnemen met Hein Goeyens, consultant AgroFood & Consument, telefoon 015 2 690 224 of e-mail afc@nen.nl.

Eerder door u bekeken

Meer informatie

Voor informatie over dit onderwerp kunt u contact opnemen met Hein Goeyens, Consultant AgroFood & Consument.

015 2 690 224

afc@nen.nl


Vragen? Wij helpen u graag.


NEN Klantenservice
Voor vragen over het bestellen van normen en/of online oplossingen.

(015) 2 690 391

klantenservice@nen.nl


NEN Consumentenzaken
Voor inhoudelijke vragen over Consumentenzakennormen en deelname aan normcommissies.

(015) 2 690 351

afc@nen.nl

Top normen Consumentenzaken

NEN Shop