Handvatten risicobeheersing reizen in groepsverband voor kinderen en jongeren

08-07-2020 Recentelijk is een voorstel gedaan om een ISO-norm te ontwikkelen dat handvatten moet bieden voor het beheersen van risico's voor kinderen en jongeren wanneer zij in groepsverband op reis gaan. Vanuit Canada is voorgesteld om in mondiaal verband te werken aan deze norm.

Canada geeft aan dat het een 'international standard (guideline) to provide guidance for managing risk for youth (in particular minors due to their particular vulnerabilities) and school trips for both domestic and international travel' zou moeten worden.

Veiligheid kinderen en jongeren

De indieners van dit voorstel hebben geconstateerd dat er regelmatig ernstige incidenten plaatsvinden met kinderen/jongeren wanneer zij in groepsverband reizen, soms zelfs met de dood tot gevolg. Ook is vastgesteld dat er al veel verschillende soorten documenten bestaan die de veiligheid van jongeren moeten verhogen. Het gaat dan om private documenten, bijvoorbeeld van scholen(gemeenschappen), stichtingen en verenigingen en al bestaande ISO-normen. Maar een internationaal, breed gedragen document, specifiek gericht op kinderen en jongeren, ontbreekt nog.

Meest voorkomende risico's

Het voorstel van ISO Managing Risk for Youth and School Trips betreft het ontwikkelen van een standaard die best practices verzamelt die de meest voorkomende risico’s benoemt. Denk hierbij aan het overtreden van gedragsregels door jongeren/kinderen, weer-gerelateerde problemen, vereisten voor degenen met een handicap en mechanische storingen. De standaard moet een positieve bijdrage leveren aan de veiligheid van kinderen/jongeren en de faciliterende organisaties ondersteunen.

Praat mee over ISO-norm voor handvatten risicobeheersing reizen in groepsverband

Werkzaam in het onderwijs, betrokken bij het organiseren van reizen voor kinderen of werkzaam bij een organisatie dat veel wordt bezocht door kinderen op schoolreis? Neem contact op met Anne-Wil Broersma, consultant Agrofood & Consument, via afc@nen.nl

Eerder door u bekeken

Vragen? Wij helpen u graag.


NEN Klantenservice
Voor vragen over het bestellen van normen en/of online oplossingen.

(015) 2 690 391

klantenservice@nen.nl


NEN Consumentenzaken
Voor inhoudelijke vragen over Consumentenzakennormen en deelname aan normcommissies.

(015) 2 690 351

afc@nen.nl

Top normen Consumentenzaken

NEN Shop