Heeft u de juiste kampeertent voor dit weer?

26-07-2013 Nederland kampte de afgelopen dagen met een hittegolf: vijf dagen op rij was het boven de 25 graden, waarvan drie dagen zelfs boven de 30 graden. Toch is het weer niet helemaal zomers, flinke onweersbuien en regen hebben voor grote delen in het land overlast veroorzaakt. Vandaag waarschuwt het KNMI voor zware windstoten en veel regen in het midden, zuiden en delen van het oosten van het land. In deze gebieden kan 25 tot 50 mm regen of meer vallen met mogelijk windstoten tot 80 kilometer per uur.

Er zijn veel Nederlanders die in eigen land op vakantie gaan. De Volkskrant vermeldde deze week nog dat de bezettingsgraad op de kampeerterreinen in heel Nederland is toegenomen, omdat veel meer mensen onverwachts toch kiezen voor een kampeervakantie vanwege het warme zomerweer. De regen en harde wind zal het voor kampeerders een stuk minder leuk maken.

Normen voor kampeerproducten

Om gevaarlijke situaties te voorkomen, zijn er normen voor kampeerproducten zoals slaapzakken, olielampen en tenten. Er is ook een internationale norm voor kampeertenten, NEN-EN-ISO 5912. De norm stelt onder andere eisen aan de afmetingen van het slaapgedeelte en de opstaande rand van het grondzeil. Ook de prestatie-eisen zijn omschreven in de norm. Tenten moeten bestand zijn tegen harde regen en sterke wind en de binnentent moet goed geventileerd zijn. Er zijn drie verschillende soorten tenten te onderscheiden:

  • Tenten voor occasioneel en korte termijn gebruik (level 1) zijn bestand tegen regen, maar voornamelijk geschikt voor gebruik bij mooi weer. Denk aan een weekend op de camping staan tijdens de zomer.
  • Daarnaast zijn er kampeertenten die ontworpen zijn voor gebruik in gematigde weersomstandigheden (level 2); slecht (nat en winderig) weer.
  • Tot slot zijn er tenten ontworpen voor extreme omstandigheden (level 3), die gebruikt kunnen worden bij bijvoorbeeld bergsport, expedities en in sneeuwomgevingen.

Deze laatste tent is niet van toepassing in Nederland, maar we mogen hopen dat kampeerders het slechte weer doorstaan en dat hun tenten overeind blijven staan!

Eerder door u bekeken

Meer informatie

Voor meer informatie: NEN Consumentenzaken.

(015) 2 690 178

consumentenzaken@nen.nl

Top normen Consumentenzaken

NEN Shop

Vandaag meest bekeken bij Consumentenzaken

NEN Shop