Herziening internationale normen voor opblaasbare vrijetijdsartikelen

04-11-2019 In dit Instagram-tijdperk vliegen de opblaasbare eenhoorns, flamingo's en pizzapunten je om de digitale oren. Foto's van je hippe luchtbed online zetten is leuk, maar het is vooral belangrijk dat deze artikelen veilig gebruikt worden. Met dit doel is de NEN-EN-ISO 25649 normreeks ‘Opblaasbare vrijetijdsartikelen voor gebruik op en in het water’ ontwikkeld. Deze normreeks wordt op internationaal niveau herzien.

In de NEN-EN-ISO 25649 reeks, die in 2017 gepubliceerd is, staan onder andere vereisten voor de te gebruiken materialen en methoden om de artikelen op hun veiligheid te testen. Ook wordt er in de reeks beschreven van welke informatie de fabrikant haar artikelen moet voorzien, om de consument zo goed mogelijk in te lichten over het juiste en veilige gebruik van de producten. Op deze manier verschaft de normreeks NEN-EN-ISO 25649:2017 handvatten aan ontwerpers, producenten en inkopers van opblaasbare vrijetijdsartikelen, terwijl er rekening gehouden wordt met het plezier van de gebruiker.

Onlangs is besloten om de normreeks te herzien. Gekeken wordt of de zeven normdelen nog voldoende toepasbaar zijn in de huidige en dynamische markt. Een andere belangrijke reden voor de herziening heeft betrekking op het type en aantal waarschuwingssymbolen die op opblaasbare artikelen geplaatst worden.

Invloed uitoefenen op de herziening

Belanghebbende partijen kunnen invloed uitoefenen op de herziening door lid te worden van de Nederlandse normsubcommissie ‘Opblaasbare Vrijetijdsartikelen’. Deze commissie volgt het werk van de internationale werkgroep ISO/TC 83/WG 9 ‘Floating leisure articles’ en vaardigt experts af die het Nederlands belang vertegenwoordigen. De eerstvolgende bijeenkomst van de werkgroep ‘Floating leisure articles’, waarin de herziening centraal staat, vindt in december 2019 plaats.

Meer informatie

Voor vragen over het normontwikkelingstraject kunt u contact opnemen met Merel Wagner, consultant Agrofood & Consument, telefoon 015 2 690 165 of e-mail afc@nen.nl

Eerder door u bekeken

Vragen? Wij helpen u graag.


NEN Klantenservice
Voor vragen over het bestellen van normen en/of online oplossingen.

(015) 2 690 391

klantenservice@nen.nl


NEN Consumentenzaken
Voor inhoudelijke vragen over Consumentenzakennormen en deelname aan normcommissies.

(015) 2 690 351

afc@nen.nl

Top normen Consumentenzaken

NEN Shop