Internationale normen in oprichting voor veiligheidsvoorschriften seksspeeltjes

04-06-2019 Vanuit Zweden is er een voorstel gekomen om internationale normen te maken om de veiligheid van seksspeeltjes te verhogen. Aanleiding voor dit voorstel is een onderzoek uit 2018 waaruit blijkt dat er wereldwijd een stijging is in het aantal incidenten met seksspeeltjes die leiden tot chirurgische ingrepen.

Omdat deze producten wereldwijd worden geproduceerd en verkocht en er geen internationale standaarden of regelgeving zijn, kunnen producenten en retailers hun eigen testmethoden en kwaliteitssystemen toepassen die vaak niet specifiek bedoeld zijn voor dit type product.

Normen voor seksspeeltjes

In augustus 2019 wordt er gestemd over de oprichting van een ISO project committee “Sex toys- Design and safety requirements for products in direct contact with genitalia, the anus, or both”. Het doel van deze committee is om internationale normen te ontwikkelen die zorgen dat het design van seksspeeltjes het risico op verwondingen bij gebruikers verkleint. Dat er materialen worden gebruikt die veilig zijn voor het beoogde gebruik. De gebruiker voldoende en correcte informatie krijgt hoe het seksspeeltje gebruikt dient te worden. Ook geeft de beoogde norm handvatten voor veilige verwijdering van seksspeeltjes door medische professionals in het geval van incidenten door verkeerd gebruik of inadequaat design.

Deze norm zal in eerste instantie bedoeld zijn voor de fabrikanten van seksspeeltjes. Maar kan ook interessant zijn als richtlijn voor andere partijen in de supply chain. NEN verneemt graag van geïnteresseerde stakeholders voor deelname aan normalisatie op dit gebied. Stuur een e-mail naar afc@nen.nl.

Interesse voor deelname normcommissie?

Heeft uw organisatie belang bij het ontwikkelen van normen voor seksspeeltjes? Voor meer informatie over dit voorstel en eventuele deelname kunt u contact opnemen met Ilse Heeremans, consultant AgroFood en Consument, e-mail afc@nen.nl.

Eerder door u bekeken

Vragen? Wij helpen u graag.


NEN Klantenservice
Voor vragen over het bestellen van normen en/of online oplossingen.

(015) 2 690 391

klantenservice@nen.nl


NEN Consumentenzaken
Voor inhoudelijke vragen over Consumentenzakennormen en deelname aan normcommissies.

(015) 2 690 351

afc@nen.nl

Top normen Consumentenzaken

NEN Shop