Kleding testen op slijt- en krimpvastheid met wasprogramma’s: norm gewijzigd

14-01-2013 Kleding moet na het wassen niet alleen schoon en fris zijn, maar ook de juiste pasvorm behouden. Niemand wordt er blij van als na enkele wasbeurten de vorm volledig uit een favoriet shirt of jurkje is.

Voor het bepalen van de slijt- en krimpvastheid na het wassen en drogen wordt gebruik gemaakt van de wasproef volgens NEN-EN-ISO 6330. Deze internationale norm, van belang voor kledingproducenten, is recentelijk compleet herzien.

Voorschriften wassen

NEN-EN-ISO 6330 geeft voorschriften voor het wassen en drogen van kleding, zoals dit thuis door consumenten wordt gedaan. Kledingproducenten kunnen hun product testen door het te wassen, op een manier die zoveel mogelijk lijkt op wat consumenten thuis doen. Door gebruik te maken van gestandaardiseerde wasprogramma's kunnen de resultaten met elkaar worden vergeleken. De norm beschrijft verschillende wasmachines (zoals bovenlader of voorlader), droogmethodes (aan de waslijn, liggend of in de droger), verschillende type wasmiddel (detergenten) en belading van de machine.

Wijzigingen

De norm is recentelijk geactualiseerd en sluit weer helemaal aan bij de laatste technische ontwikkelingen op het gebied van het wassen en drogen van textiel. Er zijn nieuwe wasprogramma's toegevoegd voor voorladers en het aantal wasmiddelen is uitgebreid. Hierdoor is ook de nummering aangepast. Dit kan voor verwarring zorgen als niet goed wordt aangegeven met welke versie van de norm wordt getest. Daarom is het van belang dit te vermelden in de testrapporten.

Deze derde editie van NEN-EN-ISO 6330 ’Textiel - Huishoudelijke was- en droogprocedures voor de beproeving van textiel’ werd opgesteld door het technisch comité ISO/TC 38, Textiles, Subcommissie, Cleansing, finishing and water resistance tests, en vervangt de eerdere versies uit 2000 en 2008.

Eerder door u bekeken

Vragen? Wij helpen u graag.


NEN Klantenservice
Voor vragen over het bestellen van normen en/of online oplossingen.

(015) 2 690 391

klantenservice@nen.nl


NEN Consumentenzaken
Voor inhoudelijke vragen over Consumentenzakennormen en deelname aan normcommissies.

(015) 2 690 351

afc@nen.nl

Top normen Consumentenzaken

NEN Shop