NTA 'Veiligheidseisen indoor trampolineparken'

10-07-2019 De groei en populariteit van indoor trampolineparken in Nederland lijkt niet te stoppen. In 2011 werd een eerste indoor trampolinepark in Nederland geopend; in 2019 zijn er al bijna honderd indoor trampolineparken, verspreid door heel het land. Trampolinespringen is niet zonder risico, maar er is geen specifieke regelgeving omtrent het toezicht en veiligheidsinstructies.

Er is behoefte aan duidelijkheid in de markt. Om een product te keuren waar geen norm voor bestaat, moet worden uitgeweken naar een risico analyse. Dat is een uitgebreid en complex proces; daarbij komt dat de functie van trampolineparken ('spelen' versus 'sporten') verschillend kan worden geïnterpreteerd.

Eisen

Het gebrek aan duidelijke eisen maakt een groei aan materialen van minder goede kwaliteit op de Nederlandse markt mogelijk. Dit komt de veiligheid van indoor trampolineparken niet ten goede. Hoewel op Europees niveau er vanuit CEN stappen zijn gemaakt, gaat de ontwikkeling van een Europees document traag. Daarom hebben Nederlandse belanghebbende partijen de voorkeur uitgesproken om in ieder geval op nationaal niveau en zo spoedig mogelijk afspraken vast te willen leggen. Vanuit NEN wordt daarom de ontwikkeling van een NTA op dit gebied voorgesteld.

Voorstel ontwikkelen

Het voorstel betreft het ontwikkelen van een document waarin eisen zijn vastgelegd voor indoor trampolineparken en binnen een korte termijn gereed zijn. De ontwikkeling en publicatie van deze NTA vindt parallel plaats aan de ontwikkelingen binnen CEN/TC 136/WG 17 'Trampolineparks'. De voorgestelde titel luidt: ‘Indoor trampolineparks – Safety requirements’.

Aanmelden voor 8 augustus

Belanghebbende partijen die meer willen weten over deze ontwikkeling en willen meepraten, kunnen zich voor 8 augustus aanmelden door een mail te sturen naar afc@nen.nl. Voor meer informatie over dit voorstel, neem contact op met Charlotte Mosies, consultant NEN AgroFood & Consument, e-mail afc@nen.nl of 015 2 690 351.

Eerder door u bekeken

Vragen? Wij helpen u graag.


NEN Klantenservice
Voor vragen over het bestellen van normen en/of online oplossingen.

(015) 2 690 391

klantenservice@nen.nl


NEN Consumentenzaken
Voor inhoudelijke vragen over Consumentenzakennormen en deelname aan normcommissies.

(015) 2 690 351

afc@nen.nl

Top normen Consumentenzaken

NEN Shop