Nationale Campagne Vuurwerkbril van start; veilig vuurwerk afsteken

28-11-2013 Op maandag 25 november is de Nationale Campagne Vuurwerkbril gestart met de lancering van een website voor basisschoolleerlingen van groep 7 en 8. Met een online vuurwerkquiz, een vuurwerklesbrief en een fotowedstrijd op Facebook moeten de kinderen bewuster worden van de gevaren van vuurwerk.

De Nationale Campagne Vuurwerkbril roept basisschoolleerlingen op om tijdens de komende jaarwisseling een vuurwerkbril op te zetten. Het opzetten van een vuurwerkbril bij het afsteken van (of kijken naar) vuurwerk, is van essentieel belang voor de eigen veiligheid. Het doel is het aantal vuurwerkincidenten waarbij mensen blind raken, te verminderen wat er uiteindelijk toe moet leiden dat niemand meer oogbeschadiging oploopt door vuurwerk.

Leerlingen van de basisschool De Plevier in Rotterdam hebben als eerste de quiz mogen doen op de website. De quiz bevat vragen over de minimale afstand voor het kijken naar vuurwerk en de minimale leeftijd voor het kopen van bepaalde soorten vuurwerk. Wie meedoet kan prijzen winnen. Ook is een Facebookactie gestart waarbij kinderen en hun ouders worden aangespoord een foto met vuurwerkbril te uploaden.

Normen voor veilig gebruik van vuurwerk

Om er zeker van te zijn dat vuurwerk veilig is, zijn er veiligheidseisen voor vuurwerk opgesteld. Voor consumentenvuurwerk is er de Europese normenserie NEN-EN 15947 ‘Pyrotechnische artikelen – Vuurwerk, categorieën 1, 2 en 3’. Deze normserie bestaat uit verschillende delen. In deel 3 is opgenomen welke informatie er in ieder geval op de etiketten moet staan. Voor bepaalde typen vuurwerk is afgesproken dat op het etiket moet worden vermeld wat de minimale afstand is voor toeschouwers bij het afsteken van dat vuurwerk.

Normen voor oogbescherming

NEN heeft geen norm voor de vuurwerkbril, maar er is wel een algemene Europese norm voor oogbescherming; NEN-EN 166. De norm omschrijft functionele eisen voor verschillende typen van persoonlijke oogbescherming. Basiseisen voor alle oogbescherming, classificatie, gezichtsveld, testmethoden en informatie voor gebruikers staan ook in de norm.

Meer informatie

Voor inhoudelijke informatie over de norm voor vuurwerk of over het normalisatieproces: Hieke Reijnhoudt, consultant AgroFood & Consument, telefoon (015) 2 690 224 of e-mail hieke.reijnhoudt@nen.nl.
Voor inhoudelijke informatie over de norm voor oogbescherming of over het normalisatieproces: Stephanie Jansen, consultant Industrie & Veiligheid, telefoon (015) 2 690 441 of e-mail stephanie.jansen@nen.nl.

Eerder door u bekeken

Vragen? Wij helpen u graag.


NEN Klantenservice
Voor vragen over het bestellen van normen en/of online oplossingen.

(015) 2 690 391

klantenservice@nen.nl


NEN Consumentenzaken
Voor inhoudelijke vragen over Consumentenzakennormen en deelname aan normcommissies.

(015) 2 690 351

afc@nen.nl

Top normen Consumentenzaken

NEN Shop