Nieuwe Commissie Trampolineparken

17-02-2017 Er is een groeiende markt voor trampolineparken: grote zalen waar meerdere trampolines aan elkaar geschakeld zijn, met speelse elementen en uitdagende parcoursen. Vanwege de groeiende vraag naar trampolineparken, ontstaat ook een groeiende vraag naar het vastleggen van veiligheidseisen.

Er zal een nieuwe normcommissie opgericht worden om in Nederland eisen voor de veiligheid van trampolineparken te vast te leggen in normen.

Risicoanalyse
Om een product te keuren waarvoor geen norm bestaat moet worden uitgeweken naar een risicoanalyse. Dat is een uitgebreid en complex proces. Daar bij kan een rechter na een eventueel ongeluk alsnog concluderen dat het product niet veilig was.
Daarom wordt er op dit moment er in Nederland gebruik gemaakt van een Amerikaanse norm voor trampolineparken (ASTM F2970-15). Echter, men stuit op problemen, omdat die norm gebaseerd is op een brede Amerikaanse databank van normen die niet voor ons beschikbaar zijn. Bovendien is de Amerikaanse norm geschreven in 'imperial' eenheden, wat niet overeenkomt met ons metrische systeem.

Ongelukken
Vanwege de grote populariteit van trampolineparken, komen er steeds meer verschillende producten op de markt. Het blijkt dat niet al die materialen van dezelfde kwaliteit zijn. In het Verenigd Koninkrijk zijn er daardoor al een aantal ongelukken gebeurd, dat was de aanleiding voor het ontwikkelen van een Britse technische specificatie. Publicatie van dit document wordt rond de zomer verwacht.

Desondanks lijkt dit recente Britse initiatief de vraag naar een goed toepasbare norm niet te kunnen beantwoorden. De Nederlandse situatie is anders, met name vanwege wet- en regelgeving. Daarom hebben een aantal leden van de normsubcommissies Speeltoestellen en Turntoestellen aangegeven dat zij graag een nieuwe normcommissie willen starten om afspraken te maken over trampolineparken.

Lid worden
Bent u actief bezig met het ontwerp of beheer van trampolineparken? Weet u alles over veiligheid en speelplezier? U kunt meepraten over de nieuwe normen voor trampolineparken, door lid te worden van de nieuwe normcommissie.

Voor informatie over deze norm(en) of over het normalisatieproces: Joost Witsenburg, Consultant Agrofood & Consument, telefoon (015) 2 690 390 of e-mail joost.witsenburg@nen.nl.

Eerder door u bekeken

Top normen Consumentenzaken

NEN Shop

Vandaag meest bekeken bij Consumentenzaken

NEN Shop