Nieuwe guidance voor muziekinstrumenten en zwembaden

20-05-2019 De Europese Commissie heeft twee ‘guidance documents’ over zwembaden en over muziekinstrumenten gepubliceerd. Deze guidance documenten dienen voor producenten, importeurs en autoriteiten als hulpmiddel bij het interpreteren en gebruiken van de speelgoedrichtlijn (Toy Safety Directive 2009/48/EC). De documenten beschrijven wanneer artikelen als speelgoed worden beschouwd en derhalve onder de speelgoedrichtlijn vallen.

Een expertisegroep, bestaande uit deskundigen van nationale autoriteiten, heeft na eerdere guidance documenten over waterspeelgoed, verkleedkleding en sportartikelen nu ook guidance documenten voor zwembaden en muziekinstrumenten herzien. Deze documenten zijn vrij toegankelijk en kunnen worden gedownload via de website van de Europese Commissie.

Guidance voor speelgoed muziekinstrumenten

In de meeste gevallen is de definitie van speelgoed volgens artikel 2 van de Speelgoedrichtlijn voldoende duidelijk om te bepalen of een muziekinstrument speelgoed is of niet. Er zijn echter grensgevallen die zich lastig laten classificeren. Voor deze gevallen biedt dit guidance document aanvullende criteria voor het bepalen of een muziekinstrument ook speelgoed is. Hierbij wordt onder andere gekeken naar het geluid dat het product voortbrengt, specifieke uiterlijkheden van het product en de plek waar het artikel wordt aangeboden. Daarnaast biedt het guidance document een praktijkvoorbeeld waarbij nader wordt ingegaan op het onderscheid tussen de maracas als muziekinstrument en als speelgoed. Ook dit guidance document biedt een uitgebreid overzicht van afbeeldingen ter ondersteuning bij het maken van een afweging of een muziekinstrument als speelgoed wordt beschouwd.

Download: Guidance Document N.10 Musical Instruments

Guidance voor speelgoedzwembaden

Voor zwembaden wordt een onderscheid gemaakt tussen speelgoedzwembaden, gedekt door de speelgoedrichtlijn, en recreatieve en sportzwembaden. Speelgoedzwembaden zijn zowel de pierenbadjes met een maximale diepte van 400 mm alsook de grotere en diepere zwembaden voor huishoudelijk gebruik. Een belangrijk verschil tussen beide types van speelgoedzwembad is dat voor de pierenbadjes reeds veiligheidseisen zijn opgenomen in NEN-EN 71-8 (Veiligheid van speelgoed - Deel 8: Schommels, glijbanen en soortgelijk speelgoed voor gebruik in en rondom het huis). Aangezien dit niet het geval is voor de diepere speelgoedbaden, is hiervoor een EC-type onderzoek nodig om hun conformiteit met de speelgoedrichtlijn te beoordelen. Zwembaden dieper dan 400 mm voor huishoudelijk gebruik zonder een duidelijke speelwaarde, worden niet als speelgoed beschouwd. Ter verduidelijking van deze categorisering biedt het guidance document een reeks afbeeldingen die ondersteunen bij vaststellen tot welke categorie specifieke speelgoedzwembaden behoren.

Download: Guidance Document N.8 Pools

Meer informatie

Wilt u meer informatie over dit onderwerp, kunt u contact opnemen met Hein Goeyens via telefoon: (015) 2 690 351 of via e-mail: afc@nen.nl.

Eerder door u bekeken

Vragen? Wij helpen u graag.


NEN Klantenservice
Voor vragen over het bestellen van normen en/of online oplossingen.

(015) 2 690 391

klantenservice@nen.nl


NEN Consumentenzaken
Voor inhoudelijke vragen over Consumentenzakennormen en deelname aan normcommissies.

(015) 2 690 351

afc@nen.nl

Top normen Consumentenzaken

NEN Shop