Nieuwe normen voor slaapartikelen baby’s en peuters

21-09-2018 Er zijn recent drie nieuwe normen gepubliceerd over slaapartikelen voor baby’s en peuters. Fabrikanten kunnen die als hulpmiddel gebruiken om de veiligheid van hun producten te bekijken.

Producenten van baby- en kinderartikelen moeten zich houden aan veiligheidseisen. Deze eisen zijn geregeld in Nederlandse en Europese wetgeving en in normen. De algemene eisen aan consumentenproducten staan in Europese richtlijn Algemene productveiligheid. De belangrijkste Nederlandse wet is de Warenwet. Op basis hiervan mag niemand goederen verhandelen waarvan te verwachten valt dat deze bij gebruik een bijzonder gevaar kunnen opleveren voor de veiligheid of gezondheid van de mens. In opdracht van de Europese commissie zijn door CEN normen opgesteld voor bepaalde producten voor de slaapomgeving van kinderen. Deze normen moeten waarborgen dat producten aan het algemene veiligheidsvereiste van de richtlijn voldoen. In de nieuwe normen voor baby- en kinderartikelen voor de slaapomgeving staan specifieke eisen opgenomen voor slaapzakjes, dekbedden en wiegbekleding.

Hulpmiddel

Fabrikanten profiteren van de aanschaf van de nieuwe normen. Als zij hun producten langs de normen leggen, weten ze precies waar die aan moeten voldoen om ook aan de eisen van de wet te voldoen. Ze weten dan zeker dat ze Europabreed hun producten op de markt mogen brengen. Handig dus!

Noodzakelijk

De nieuwe normen zijn belangrijk. Pasgeborenen slapen gemiddeld minstens 16 uur per dag en kinderen van 3-5 jaar slapen nog steeds 11-13 uur per dag. Met inbegrip van wakkere periodes brengen baby's en jonge kinderen in hun eerste vijf levensjaren ten minste de helft van de dag in een slaapomgeving door. De producten die in de slaapomgeving worden gebruikt, moeten veilig zijn, want dit is de omgeving waarin baby's en jonge kinderen overdag en ‘s nachts vaak langere tijd zonder toezicht worden achtergelaten.

De normen zijn:

  • NEN-EN 16781:2018 Artikelen van textiel voor zuigelingen en peuters - Veiligheidseisen en beproevingsmethoden voor kinderslaapzakken voor gebruik in een ledikant
  • NEN-EN 16779-1:2018 Artikelen van textiel voor zuigelingen en peuters - Veiligheidseisen en beproevingsmethoden voor kinderdekbedden - Deel 1: Dekbed (uitgezonderd dekbedovertrekken)
  • NEN-EN 16780:2018 Artikelen van textiel voor zuigelingen en peuters - Veiligheidseisen en beproevingsmethoden voor stootkussens voor kinderledikanten

Meer informatie

Voor informatie over dit onderwerp klikt u hier of kunt u contact opnemen met Hieke Reijnhoudt, consultant AgroFood & Consument, telefoon 015 2 690 224 of e-mail afc@nen.nl.

Eerder door u bekeken

Meer informatie

Voor informatie over dit ondwerwerp kunt u contact opnemen met Hieke Reijnhoudt, consultant AgroFood & Consument.

015 2 690 224

afc@nen.nl

Vragen? Wij helpen u graag.


NEN Klantenservice
Voor vragen over het bestellen van normen en/of online oplossingen.

(015) 2 690 391

klantenservice@nen.nl


NEN Consumentenzaken
Voor inhoudelijke vragen over Consumentenzakennormen en deelname aan normcommissies.

(015) 2 690 351

afc@nen.nl

Top normen Consumentenzaken

NEN Shop