Norm voor ritssluiting voor meer veiligheid

01-03-2016 Iedere ouder heeft het wel eens meegemaakt: je trekt de ritssluiting van de jas van je kind omhoog en ineens: krak. Kapot. Er is nu een norm voor ritssluitingen in textiel en kleding. In de norm (NEN-EN 16732:2015 Ritssluitingen – Specificatie) staan testmethoden om de prestatie van de ritssluiting te bepalen. Voor kinderartikelen zijn extra aspecten opgenomen.

Op basis van de prestatie bij de testen, wordt de ritssluiting ingedeeld in een klasse. Er wordt met name gekeken naar verschillende sterkte-eigenschappen. Daarnaast wordt gekeken naar de kleurechtheid en hoe de rits zich houdt in de was en de droger.

Eisen

"Er was nog geen Europese norm voor mechanische eisen aan ritssluitingen in kleding. Die norm is er nu wel en er kan in kledingnormen naar verwezen worden als er eisen worden gesteld aan ritssluitingen", zegt Hieke Reijnhoudt, consultant AgroFood & Consument bij NEN. "Er komt bijvoorbeeld een norm voor slaapzakken, waarin ook eisen staan opgenomen voor de ritsen van de slaapzakken. Er was echter geen Europese norm waar naar verwezen kon worden. Daarom werd verwezen naar de BSI (UK) norm, maar dat mag eigenlijk niet in Europese normen. Daar moet je naar EN of ISO normen verwijzen." Met de nieuwe norm kunnen verschillende mechanische eigenschappen van een ritssluiting onder standaardomstandigheden worden getest en kunnen eisen worden gesteld aan ritssluitingen die worden toegepast in kleding.

Kinderkleding

In de nieuwe norm zijn extra aspecten voor kinderkleding opgenomen, legt Reijnhoudt uit. "Het gaat om het open-end slide fastener single stringer slider retention en eisen aan de torque strength. Vooral dat eerste is een hele mond vol, maar het gaat om een ritssluiting die je in tweeën kunt splitsen (deelbare ritssluiting). Dan zet je het trekkertje van de schuiver aan de bovenkant van de halve ritssluiting vast en oefen je een kracht uit aan de onderkant van diezelfde halve ritssluiting. Vervolgens kijk je hoeveel kracht je kan zetten voordat er schade optreedt. Torque strenght heeft te maken met draaiing en hoeveel kracht het trekkertje van de schuiver van de ritssluiting dan kan hebben, voor hij afbreekt." Bij kinderkleding is het van belang dat er geen onderdelen los kunnen komen die kinderen kunnen inslikken en stikgevaar opleveren.

Meer informatie?

Wilt u meepraten over deze onderwerpen? Neemt u dan contact op met Hieke Reijnhoudt via consumentenzaken@nen.nl

Eerder door u bekeken

Vragen? Wij helpen u graag.


NEN Klantenservice
Voor vragen over het bestellen van normen en/of online oplossingen.

(015) 2 690 391

klantenservice@nen.nl


NEN Consumentenzaken
Voor inhoudelijke vragen over Consumentenzakennormen en deelname aan normcommissies.

(015) 2 690 351

afc@nen.nl

Top normen Consumentenzaken

NEN Shop