Norm voor voetbaldoelen gepubliceerd

20-03-2018 Onlangs verscheen NEN-EN 16579. De nieuwe norm voor voetbaldoelen is het product van zeven jaar stevig onderhandelen. Het is fijn dat het eindproduct er nu is en een revisie staat meteen alweer in de planning. Want: het kan nog beter en veiliger.

Joost Witsenburg, consultant NEN AgroFood & Consument vertelt over de nieuwe norm voor voetbaldoelen. “Het gaat om NEN-EN 16579. Deze norm gaat niet alleen om doelen die verplaatsbaar zijn, maar ook om vaste doelen, en niet alleen in de voetbalsport. Het betreft alle doelen met een gewicht hoger dan 10 kilogram, behalve de doelen die al beschreven zijn in andere normen.”

De norm was nodig omdat een doel dat los staat van de grond instabiel is. “Een doel is hoger dan diep. Het is daarmee door de combinatie van gewicht en hoogte potentieel gevaarlijk als het kantelt. In de nieuwe norm staat hoe je de doelen vast kunt zetten en stabiliseren, welke maten ze moeten hebben en wat voor krachten ze moeten kunnen opnemen.” De norm is er mede gekomen op initiatief van Engeland, zegt Witsenburg. “In Engeland krijgen clubs subsidie voor dit soort doelen, mits ze aan een standaard voldoen. Vandaar.” Fabrikanten profiteren ook van de nieuwe norm. Als hun producten aan de nieuwe regels voldoen, zijn ze er zeker van dat ze zonder zorgen Europabreed kunnen leveren.

Testmethodes

De nieuwe norm is nog maar net verschenen, maar een revisie staat alweer in de planning, zegt Witsenburg. “Er wordt daarbij onder andere gekeken naar testmethodes en categorieën van verschillende doelen. Er is een filmpje van ERMA Sport (lid van de Nederlandse normcommissie) die verschillende doelen testen door ze te laten omvallen op stukken fruit. Een banaan gaat uiteraard snel kapot, maar ook zodra het doel op een watermeloen valt, knalt die in stukken uiteen. Je wilt er dus niet aan denken wat er gebeurt als zo’n doel op een kind valt.”

Nut normcommissie

Alex Zuidberg van producent ERMA Sport is één van de projectleiders die het revisietraject van de NEN-EN 16579 gaat leiden. Maar hij legt eerst uit waarom zijn bedrijf in de normcommissie zit. “Toen wij enkele jaren geleden lazen wat er in dat stadium in de voorgestelde norm stond, hadden wij toch wat andere ideeën over veiligheid. Via de normcommissie hebben wij die deels kunnen inbrengen. Je zit dus dicht op het vuur en kunt meebeslissen over wat er in een norm terecht komt. Plus, je weet wat er aan wetgeving aankomt en kunt tegelijkertijd een mooi internationaal netwerk van producenten en andere partijen opbouwen.”

Revisie

ERMA Sport is pas in een vrij laat stadium bij de ontwikkeling van de nieuwe norm betrokken geraakt. “Dat is een reden dat nu al meteen een revisie gaat plaatsvinden. Het was fijn dat de mensen in de commissie geluisterd hebben naar onze mening en daar nu ook echt wat mee gaan doen in een nieuwe versie. In de revisie wordt onder meer de scope verbreed, zodat niet alleen standaardmaten doelen die in verschillende landen geproduceerd worden, eronder vallen. Maar ook dat fabrikanten afwijkende doelen kunnen maken zonder dat die buiten de norm vallen.

Verder wordt de impact van een omvallend doel in de revisie betrokken, en niet alleen de mate en het gewicht van een doel. Om het belang daarvan duidelijk te maken is het filmpje opgenomen waar Joost het over heeft.”

Ook wordt de gereviseerde norm een stuk gemakkelijker leesbaar, zegt Zuidberg. “Dat vonden we echt belangrijk en het is ook nodig want er staan zoveel uitzonderingen en toelichtingen in dat het te onoverzichtelijk is geworden.”

Norm

NEN-EN 16579:2018 en

Sportveldtoestellen - Draagbare en vaste doelen - Functionele, veiligheidseisen en beproevingsmethod...

Meer informatie over deze norm

Eerder door u bekeken

Meer informatie?

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Joost Witsenburg, consultant AgroFood & Consument.

015 2 690 251

afc@nen.nl

Vragen? Wij helpen u graag.


NEN Klantenservice
Voor vragen over het bestellen van normen en/of online oplossingen.

(015) 2 690 391

klantenservice@nen.nl


NEN Consumentenzaken
Voor inhoudelijke vragen over Consumentenzakennormen en deelname aan normcommissies.

(015) 2 690 351

afc@nen.nl

Top normen Consumentenzaken

NEN Shop