Normcommissie Fietsen zoekt bakfiets experts!

08-09-2017 In de grote Nederlandse steden kun je letterlijk en figuurlijk niet meer om ze heen: bakfietsen zijn 'here to stay'. Menig ouder vervoert zijn kind(eren) hierin langs vaststaande auto's richting school. Het bedrijfsleven zet de bakfiets in voor de verkoop van ijs, koffie of andere doeleinden.

De Europese normcommissie CEN/TC 333 ‘Cycles’ vindt het hoog tijd voor een norm waarin de veiligheidseisen en beproevingsmethoden voor dit soort fietsen beschreven staan. Wilt u als belanghebbende partij meeschrijven aan deze norm, meld u dan aan bij NEN. De stemming over de start van het normalisatietraject eindigt 5 oktober a.s.


Naast de populariteit in Nederland vindt de cargobike, in alle soorten en maten, ook gretig aftrek in Duitsland, Denemarken, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Op dit moment bestaan er echter nog geen Europese veiligheidsnormen voor dit specifieke vervoersmiddel: mede door haar diverse karakter is de bakfiets bijvoorbeeld niet opgenomen in de normen serie NEN-EN-ISO 4210 ‘Veiligheidseisen voor fietsen’.

De bakfiets wordt over het algemeen nog niet op grote schaal gefabriceerd, waardoor het gebruik van de veiligheidseisen en beproevingsmethoden zoals beschreven in de NEN-EN-ISO 4210 series, niet geschikt wordt geacht voor dit type fiets. Dit leidt ertoe dat producenten van cargobikes geen passende norm voorhanden hebben om hen te helpen voldoen aan de EU General Product Safety Directive.

Nederlandse input noodzakelijk
In afwezigheid van een Europese norm wordt er op het moment gewerkt aan nationale documenten in Duitsland en Frankrijk. Deze nationale documenten kunnen als basis dienen voor een Europese norm, mocht het normalisatietraject van start gaan. Bij de toekomstige publicatie van een Europese norm voor bakfietsen is NEN verplicht deze over te nemen als Nederlandse norm. Daarom beschouwt NEN de inbreng van Nederlandse stakeholders als essentieel.

Geïnteresseerd?
Wilt u als belanghebbende partij meepraten over de ontwikkeling van normen voor bakfietsen? De normcommissie ‘Fietsen’ is op zoek naar o.a. producenten, distributeurs en certificerende instellingen die het Europese normalisatietraject wensen te beïnvloeden. De Europese stemming over het normalisatievoorstel voor bakfietsen loopt op 5 oktober a.s. ten einde. Dit betekent dat NEN graag vóór 4 oktober 2017 van uw interesse verneemt.

Meer informatie
Voor informatie over dit voorstel of over het normalisatieproces kunt u contact opnemen met Merel Wagner, consultant Agrofood & Consument, telefoon 015 2 69 185 of e-mail afc@nen.nl.

Eerder door u bekeken

meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Merel Wagner, consultant Agrofood & Consument.

(015) 2 690 444

afc@nen.nl

Vragen? Wij helpen u graag.


NEN Klantenservice
Voor vragen over het bestellen van normen en/of online oplossingen.

(015) 2 690 391

klantenservice@nen.nl


NEN Consumentenzaken
Voor inhoudelijke vragen over Consumentenzakennormen en deelname aan normcommissies.

(015) 2 690 351

afc@nen.nl

Top normen Consumentenzaken

NEN Shop