Normen voor veilige fietsen

24-06-2013 Steeds meer scholieren die naar de middelbare school gaan, kunnen niet goed fietsen. Dat meldt Veilig Verkeer Nederland (VVN) maandag in het AD. Ook worden vooral in grote steden steeds minder fietsexamens afgenomen. Er wordt zelfs gesproken over de ‘achterbankgeneratie’.

Om goed te kunnen fietsen hebben kinderen inzicht in het verkeer nodig, maar ook een goede veilige fiets. Inzicht krijgen de kinderen door theorielessen op school en door ervaring op te doen door veel te fietsen. Maar wanneer is een fiets veilig? De NEN-normcommissie ‘Fietsen’ houdt zich hier mee bezig.

ISO-normen voor fietsen

Tot vorig jaar golden vooral Europese normen met richtlijnen voor veiligheid van fietsen en fietsaccessoires. Deze zijn inmiddels vervangen door internationale ISO-normen die richtlijnen geven. De NEN-normcommissie ‘Fietsen’ levert hieraan een actieve bijdrage.

Een aantal belangrijke normen zijn:

 • NEN-EN-ISO 4210-1:2012 ‘Rijwielen - Veiligheidseisen voor fietsen - Deel 1: Termen en definities’
 • NEN-EN-ISO 4210-2:2012 ‘Rijwielen - Veiligheidseisen voor fietsen - Deel 2: Eisen voor stads- en toerfietsen, jeugdfietsen, berg- en racefietsen’

Daarnaast bestaan er diverse normdelen voor beproevingsmethodes van onder meer het fietsstuur, frame en vork en velgen en banden.

Fietshelm

Om nog veiliger het verkeer in te gaan, zou iedere fietser eigenlijk ook een fietshelm moeten dragen. Waaraan een goede helm moet voldoen, staat in NEN-EN 1078 ‘Helmen voor fietsers en voor gebruikers van skateboards en rolschaatsen’.

Eerder door u bekeken

Voor meer informatie over de normen of deelname aan de normcommissie: NEN Consumentenzaken.

(015) 2 690 178

consumentenzaken@nen.nl

Top normen Consumentenzaken

NEN Shop

Vandaag meest bekeken bij Consumentenzaken

 • 1

  ASTM F3118-17a

  Standard Consumer Safety Specification for Infant Inclined Sleep Produ...

 • 2

  NEN-EN 14988:2017 en

  Hoge kinderstoelen - Deel 2: Eisen en beproevingsmethoden

 • 3

  ASTM F3021-17

  Standard Specification for Universal Design of Fitness Equipment for I...

 • 4

  ISO 25649-6:2017 en

  Opblaasbare vrijetijdsartikelen voor gebruik op en in het water - Deel...

NEN Shop