Ontwikkeling Europese norm voor veilig tatoeëren en permanente make-up

12-02-2015 In Nederland kun je bij vergunninghoudende tatoeëerders en schoonheidsspecialisten veilig terecht. Dit is echter niet altijd het geval in andere Europese landen. CEN (European Committee for Standardization) heeft daarom het initiatief genomen om een Europese norm te ontwikkelen voor tatoeëren en permanente make-up. NEN richt een nationale normcommissie op om aan te sluiten bij dit initiatief en organiseert hiertoe op vrijdag 13 maart een informatiebijeenkomst.

Bij tatoeëren en het aanbrengen van permanente make-up wordt een naald in de huid gebracht. Daardoor bestaat er voor zowel de getatoeëerde als de tatoeëerder kans op besmetting met hepatitus B of op plaatselijke huidinfecties. In Nederland is er daarom een richtlijn voor hygiënisch tatoeëren. Maar tattoo-artiesten werken vaak internationaal en volgen daarbij hun eigen richtlijnen. De voordelen van één Europese norm voor hygiënisch tatoeëren zijn daarom aanzienlijk.

Nationale gebruiken en richtlijnen verschillen onderling en vormen geen duidelijk kader voor hygiënisch handelen. Ook zijn toezicht en handhaving tijdens bijvoorbeeld ‘tattoo conventions’ hierdoor lastig. De beoogde Europese norm zal onder meer richtlijnen beschrijven voor het proces van veilig tatoeëren, schone materialen, sterilisatie en voorlichting aan klanten. Via NEN kunnen Nederlandse belanghebbenden vanuit hun praktijkervaring invloed uitoefenen op de inhoud van de Europese norm.

Informatiebijeenkomst

Op vrijdag 13 maart 2015 organiseert NEN een informatiebijeenkomst voor belanghebbenden, zoals beroepsorganisaties, GGD’s, opleidingen voor PMU, en leveranciers van tatoeagematerialen, om de oprichting van een Nederlandse normcommissie te bespreken. Tijdens de informatiemiddag wordt onder meer het Europese initiatief en de werkwijze van CEN en NEN toegelicht.
Geïnteresseerden zijn van harte welkom van 14:30 - 17:00 uur bij NEN in Delft. Aanmelden kan via de evenementenpagina.

Mocht u verhinderd zijn voor de bijeenkomst, kunt u ook uw interesse kenbaar maken via een mail aan Thamar.Zijlstra@nen.nl.

Meer informatie

Voor inhoudelijke informatie over deze norm of over het normalisatieproces: Thamar Zijlstra, consultant Normontwikkeling, telefoon (015) 2 690 154 of e-mail Thamar.Zijlstra@nen.nl.

Eerder door u bekeken

Meer informatie

Voor inhoudelijke informatie over deze norm of over het normalisatieproces: Thamar Zijlstra, consultant Normontwikkeling.

(015) 2 690 154

Thamar.Zijlstra@nen.nl

Vragen? Wij helpen u graag.


NEN Klantenservice
Voor vragen over het bestellen van normen en/of online oplossingen.

(015) 2 690 391

klantenservice@nen.nl


NEN Consumentenzaken
Voor inhoudelijke vragen over Consumentenzakennormen en deelname aan normcommissies.

(015) 2 690 351

afc@nen.nl

Top normen Consumentenzaken

NEN Shop