Ontwikkeling Europese normen voedingssupplementen sporters

21-02-2017 Het dieet van een topsporter wordt standaard aangevuld met voedingssupplementen om het lichaam te ondersteunen en sneller te laten herstellen. Ook horen daar vaak sportdranken, energierepen en –preparaten bij. Alhoewel deze producten door de sporter vaak als onmisbaar worden beschouwd, waarschuwen verschillende instanties sterk voor besmetting van dergelijke producten met doping substanties – met alle gevolgen voor de sportcarrière van dien.

Met het oog op dit risico heeft Frankrijk bij CEN een voorstel in gediend om de Technische Commissie “Nutritional supplements compatible with doping prevention” op te richten. Het doel van dit TC is om Europese normen voor sportvoedsel en voedingssupplementen voor sporters te ontwikkelen. Hiernaast dienen deze normen verenigbaar te zijn met inspanningen tot doping preventie in sport.

Behoefte aan "best practices" kader
Het voldoen aan de behoefte van de sportwereld aan een doping-vrije voedingssupplementen begint bij het produceren van veilige producten. Daarom wenst men met de oprichting van dit TC tegemoet te komen aan de behoefte van producenten van voedingssupplementen aan een zogeheten best-practices-kader. Een dergelijk kader zou deze producenten in staat stellen om veilige producten te bieden aan sporters in Europa, zoals aanbevolen in het EC rapport "Food intended for sportspeople" (COM (2016) 402). U moet hierbij denken aan het ontwikkelen van normen voor o.a. “Good Manufacturing Practices” en standaard testmethodes om de kwaliteit van voedingssupplementen aan te kunnen aantonen.

Interesse om mee te praten?
Heeft uw organisatie belang bij het ontwikkelen van normen voor voedingssupplementen voor sporters? Voor meer informatie over dit voorstel en eventuele deelname kunt u contact opnemen met Merel Wagner, afdeling AgroFood en Consument, telefoon (015)-2 690 185, e-mail afc@nen.nl.


Eerder door u bekeken

Vragen? Wij helpen u graag.


NEN Klantenservice
Voor vragen over het bestellen van normen en/of online oplossingen.

(015) 2 690 391

klantenservice@nen.nl


NEN Consumentenzaken
Voor inhoudelijke vragen over Consumentenzakennormen en deelname aan normcommissies.

(015) 2 690 351

afc@nen.nl

Top normen Consumentenzaken

NEN Shop