Ook normen in beeld tijdens de Tour de France

05-07-2014 De Tour start met een vlakke rit in Leeds, Engeland en eindigt op zondag 27 juli op de kasseien op de Champs-Élysées. Veel sporten brengen risico's met zich mee, maar met name bij wielrennen zijn regelmatig valpartijen. Tijdens de hoge snelheden die gehaald worden kan een klein foutje een grote impact hebben. Het is dus van belang dat wielrenners verzekerd zijn van een goede uitrusting.

De renners zien een flinke kasseienrit en zes etappes met aankomst bergop tegemoet. Op 8 juli wordt de oversteek gemaakt naar het vaste land van Frankrijk. Dit jaar is er er maar een tijdrit, op de een na laatste dag. Om veiligheid te garanderen zijn er Europese normen ontwikkeld voor racefietsen. Daarnaast zijn er normen voor fietshelmen en meerdere normen voor fietsen in het algemeen.

Normen voor racefietsen

NEN-EN 14781 ‘Racefietsen – Veiligheidseisen en beproevingen’ specificeert veiligheids- en prestatie-eisen voor het ontwerp, de montage en het testen van racefietsen en onderdelen. Ook worden richtlijnen gegeven voor fabrikant-instructies over het gebruik en de verzorging van dergelijke fietsen. Deze Europese norm is toepasbaar op racefietsen die bedoeld zijn voor hogesnelheid gebruik op publieke wegen, en waarbij een maximale zadelhoogte van 635 millimeter mogelijk is. Deze norm is niet van toepassing op mountain bikes en op gespecialiseerde typen racefietsen zoals tandems of racefietsen voor officiële georganiseerde wedstrijden (beroepsrenners).

Helmen voor fietsers

Behalve een goede fiets, is het ook belangrijk om als wielrenner een helm te dragen. NEN-EN 1078 ‘Helmen voor fietsers en gebruikers van skateboards en rolschaatsen’ specificeert de eisen en testmethoden voor helmen gedragen door fietsers en gebruikers van skateboards en rolschaatsen. De norm geeft eisen en testmethoden voor: het ontwerp, schok dempende eigenschappen, de gesp (vastbindopties) en de informatieweergave.

Let op! Soms worden de verkeerde normen EN 1077 (Skihelmen) of EN 1080 (Speelhelmen) gebruikt. Voor kinderfietshelmen en fietshelmen voor volwassenen moet men letten op NEN-EN 1078.

Terminologie

NEN-EN 15532 ‘Fietsen – Terminologie’ bevat een beschrijving van gemeenschappelijke termen en symbolen gebruikt op het gebied van fietsen. Er is een classificatie gemaakt van termen voor verschillende fietsonderdelen. Deze worden verschaft in het Engels, Frans, Duits, Nederlands en Italiaans.

Eerder door u bekeken

Meer informatie

Voor inhoudelijke informatie over deze normen of over het normalisatieproces: NEN Consumentenzaken.

(015) 2 690 178

consumentenzaken@nen.nl

Vragen? Wij helpen u graag.


NEN Klantenservice
Voor vragen over het bestellen van normen en/of online oplossingen.

(015) 2 690 391

klantenservice@nen.nl


NEN Consumentenzaken
Voor inhoudelijke vragen over Consumentenzakennormen en deelname aan normcommissies.

(015) 2 690 351

afc@nen.nl

Top normen Consumentenzaken

NEN Shop