Opstelling ISO-normen voor bier en tapsystemen

29-01-2018 Door trappisten gebrouwen, alcoholvrij, met vruchtensmaak of verantwoord light? In de afgelopen decennia heeft de biermarkt zich flink gediversifieerd en ware bierconsortia zijn gevormd. Naar Zuid-Koreaans voorstel is het hoog tijd om internationale normen voor de wereldwijd meest geconsumeerde alcoholische drank op stellen. NEN verneemt graag van geïnteresseerde stakeholders voor deelname aan normalisatie op dit gebied.

Terwijl de traditionele markten zoals die van Europa en Noord Amerika redelijk verzadigd zijn, schat men dat de groei in de wereldwijde biermarkt de komende jaren vooral te danken zal zijn aan de opkomst van kleinschaligere bierbrouwerijen die zogeheten ’craft beers’ produceren. Ook blijven de Aziatische markten hard doorgroeien. Ondanks het internationale karakter van de markt worden momenteel geen internationale, geharmoniseerde ISO-normen toegepast.

ISO sub-committee ‘Beer’

Dit voorjaar wordt er op Zuid-Koreaans voorstel gestemd over de oprichting van de ISO sub-committee ’Beer’. De stemming sluit op 14 maart 2018. Het doel van deze nieuwe sub-committee (SC) binnen ISO/TC 'Food' is het ontwikkelen van internationale normen die betrekking hebben op onder andere terminologie en test- en analyse methoden, naast kwaliteits- en veiligheidsvereisten voor grondstoffen, productie, verpakking, distributie en transport & opslag van bier als alcoholische drank. Ook komen sensorische analyse en -technieken aan bod.

Met de oprichting van deze SC wenst ISO tegemoet te komen aan de behoefte bij consumenten en overheden in voornamelijk de opkomende (Aziatische) markten naar een kwalitatieve slag in de productie, opslag en afname van bier. Zo is er concrete behoefte aan onder andere consistentie van kwaliteit van, en veiligheid bij het hanteren van tap- en doseersystemen, naast specifieke hygiëne voorschriften bij de productie en afname van bier. In het voorstel wordt een zeer brede doelgroep benoemd: producenten, verpakkers, distributeurs en gebruikers zouden allen van normalisering moeten kunnen profiteren.

Interesse?

Heeft uw organisatie belang bij het ontwikkelen van normen voor bier en biertapsystemen? NEN komt graag in contact met customers, brand owners, governments and related stakeholders. Voor meer informatie over dit voorstel en eventuele deelname kunt u contact opnemen met Merel Wagner, consultant AgroFood en Consument, telefoon 015 2 690 185, e-mail afc@nen.nl.

Meer over dit onderwerp? Lees dan ook De lekkerste column ooit

Eerder door u bekeken

Meer informatie?

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Merel Wagner, consultant AgroFood & Consument.

015 2 690 185

afc@nen.nl

Vragen? Wij helpen u graag.


NEN Klantenservice
Voor vragen over het bestellen van normen en/of online oplossingen.

(015) 2 690 391

klantenservice@nen.nl


NEN Consumentenzaken
Voor inhoudelijke vragen over Consumentenzakennormen en deelname aan normcommissies.

(015) 2 690 351

afc@nen.nl

Top normen Consumentenzaken

NEN Shop