Profrenner of amateur? Draag een helm die voldoet aan de norm

10-07-2015 De zevende etappe van de Tour de France is vandaag van start gegaan. Al voor de start vond er een valpartij plaats; niet de enige van de afgelopen dagen. Geletruidrager Tony Martin is in de zesde etappe afgestapt omdat hij bij een valpartij in de slotfase zijn sleutelbeen brak. Niet voor niets zijn wielrenners die deelnemen aan wedstrijden verplicht een helm te dragen. Maar ook tijdens trainingen of recreatieve ritten is het zeer aan te raden. Let bij de aanschaf erop dat de helm voldoet aan de norm NEN-EN 1078.

Het is duidelijk waarom het dragen van een helm van groot belang is, deze beschermt simpelweg het hoofd van de fietser bij een val en draagt zo bij aan het voorkomen van (hersen)letsel. Want de helm vangt de ergste klap op bij een valpartij.

NEN-EN 1078 ‘Helmen voor fietsers en gebruikers van skateboards en rolschaatsen’ specificeert de eisen en testmethoden. De norm geeft eisen en testmethoden voor: het ontwerp, schok dempende eigenschappen, de gesp (vastbindopties) en de informatieweergave. Helmen die voldoen aan deze norm zijn uitvoerig getest en bieden optimale bescherming.

Normen voor racefietsen

Stapt u als amateur ook regelmatig op een racefiets? Kijk dan eens of deze voldoet aan de Europese norm voor racefietsen, NEN-EN 14781. Deze specificeert veiligheids- en prestatie-eisen voor het ontwerp, de montage en het testen van racefietsen en onderdelen. Ook worden richtlijnen gegeven voor fabrikant-instructies over het gebruik en de verzorging ervan. Het gaat in deze norm om racefietsen die met hoge snelheden gebruikt worden op publieke wegen, en waarbij een maximale zadelhoogte van 635 millimeter mogelijk is.

Eerder door u bekeken

Meer informatie

Voor inhoudelijke informatie over deze normen of over het normalisatieproces: NEN Consumentenzaken.

(015) 2 690 178

consumentenzaken@nen.nl

Vragen? Wij helpen u graag.


NEN Klantenservice
Voor vragen over het bestellen van normen en/of online oplossingen.

(015) 2 690 391

klantenservice@nen.nl


NEN Consumentenzaken
Voor inhoudelijke vragen over Consumentenzakennormen en deelname aan normcommissies.

(015) 2 690 351

afc@nen.nl

Top normen Consumentenzaken

NEN Shop