Richtlijn toelichting op norm voor koorden en treksluitingen kinderkleding

29-07-2019 Kinderkleding moet voldoen aan de Europese veiligheidseisen. Vooral koorden en treksluitingen vormen een risico, bijvoorbeeld doordat kinderen met het koordje blijven haken achter een glijbaan. Dit kan leiden tot ernstige verwondingen of zelfs verstikking.

Er zijn daarom verboden en beperkingen voor het toepassen van koorden en treksluitingen in kleding voor kinderen tot 14 jaar.

Uit de handel

De eisen aan de koorden en treksluitingen van kinderkleding zijn vastgelegd in de Europese norm EN 14682 uit 2014. Kledingstukken die niet aan de voorschriften voldoen, worden uit de handel gehaald en de producent of importeur riskeert een boete.

In de afgelopen jaren is veel ervaring opgedaan met de toepassing van de norm. Door veranderende mode en het toepassen van nieuwe, innovatieve concepten blijkt de norm niet altijd een pasklaar antwoord te geven.

Veelgestelde vragen

Om tegemoet te komen aan de vragen die leven bij de kledingindustrie en toezichthouders heeft de Europese werkgroep een richtlijn opgesteld in 'Vraag en antwoord' formaat: NPR-CEN/TR 17376:2019 ‘Textiel - Veiligheid van kinderkleding - Richtlijn voor het gebruik van EN 14682:2014 Koorden en treksluitingen van kinderkleding – Specificaties’.

In de richtlijn wordt antwoord gegeven op veelgestelde vragen over de eisen aan koorden en treksluitingen van kinderkleding. De getoonde voorbeelden zijn aangedragen door de kledingindustrie en toezichthouders.

De richtlijn roept de kledingindustrie op om in hun communicatie naar klanten, zoals in reclamefolders of websites, de kinderkleding te tonen zoals het is bedoeld om te dragen. Door het toevoegen van accessoires of styling van de kleding, kan een verkeerd beeld worden gegeven. Als kinderen dit fashion voorbeeld volgen, kan dat leiden tot gevaarlijke situaties, ook al voldoet de kleding zelf aan de eisen.

Meer informatie

Voor informatie over deze norm(en) of over het normalisatieproces: Hieke Reijnhoudt, consultant AgroFood & Consument, telefoon 015 2 690 224 of e-mail afc@nen.nl.

Meepraten over de inhoud van normen

Wilt u als belanghebbende partij meepraten over de ontwikkeling van normen op dit gebied? De normcommissie ‘Textiel en Kleding’ houdt zich bezig met het opstellen van normen voor textiel en kleding. Stuur voor deelname aan of meer informatie over deze commissie een mail naar afc@nen.nl.

Eerder door u bekeken

Meer informatie

Voor meer informatie: Hieke Reijnhoudt, consultant AgroFood & Consument.

afc@nen.nl

015 2 690 224

Vragen? Wij helpen u graag.


NEN Klantenservice
Voor vragen over het bestellen van normen en/of online oplossingen.

(015) 2 690 391

klantenservice@nen.nl


NEN Consumentenzaken
Voor inhoudelijke vragen over Consumentenzakennormen en deelname aan normcommissies.

(015) 2 690 351

afc@nen.nl

Top normen Consumentenzaken

NEN Shop