'Spaakbescherming moet nog beter', aldus TaskForce Kinderveiligheid

23-11-2015 Jaarlijks komen er 2300 kinderen op de eerste hulp omdat zij met hun voeten tussen de spaken zijn gekomen. Eén op de drie van die kinderen breekt daarbij een bot. Dat blijkt uit cijfers van Task Force Kinderveiligheid, die pleit voor een betere spaakbescherming.

Ondanks het feit dat het aantal ongelukken al jaren daalt, is aandacht voor spaakbescherming noodzakelijk, zo vindt de Task Force. De ongelukken gebeuren bij kinderen die achterop de fiets zitten. Meer dan de helft (53 procent) van de ouders blijkt dat ze hun fiets op dat punt niet op orde hebben. Opvallend daarbij is dat ouders dat zelf niet doorhebben, zij denken zelf dat ze hun kinderen veilig vervoeren.

Fietsstoeltjes zijn pas sinds 2004 standaard voorzien van spaakafscherming. Het grootste risico zit in stoeltjes die voor die tijd gekocht zijn. Uit andere cijfers van de Task Force blijkt dat 8 procent van de ouders het fietszitje niet goed gemonteerd heeft, dat bij bij 27 procent de gordel niet goed bevestigd is en dat 61 procent de voetriempjes niet (juist) vastgemaakt heeft.

Hoe vervoer je je kind veilig op de fiets?

De TaskForce Kinderveiligheid roept alle ouders op de Veilig-op-de-fiets check te doen. Zo weet je zeker of samen fietsen met je kind zo veilig is als je denkt!

• Check of je het juiste fietsstoeltje hebt.

• Kijk of het stoeltje goed gemonteerd is.

• Controleer of je fiets goede spaakafscherming heeft (een jasbeschermer is niet voldoende).

• En check of bij elke fietsrit de gordel en voetriempjes goed zijn vastgemaakt.

Bron: TaskForce Kinderveilligheid

Meer weten of meewerken?
De normcommissie Kinderartikelen is net begonnen met het herzien van norm voor kinderfietsstoeltjes (CEN/TC 252/WG7 ‘Child care articles - Child seats for cycles - Safety requirements and test methods’). Wij volgen dit actief maar we zijn nog op zoek naar meer Nederlandse experts.

Wilt u meepraten? Neemt u dan contact op met Juliane Eykelhoff, NEN AgroFood & Consument, telefoon (015) 2 690 235, email: afc@nen.nl

Eerder door u bekeken

Contact of informatie

Voor meer informatie over dit onderwerp, neemt u contact op met: AgroFood & Consument

afc@nen.nl

Vragen? Wij helpen u graag.


NEN Klantenservice
Voor vragen over het bestellen van normen en/of online oplossingen.

(015) 2 690 391

klantenservice@nen.nl


NEN Consumentenzaken
Voor inhoudelijke vragen over Consumentenzakennormen en deelname aan normcommissies.

(015) 2 690 351

afc@nen.nl

Top normen Consumentenzaken

NEN Shop