Symposium speeltoestellen nuttige kans voor de markt

12-09-2017 Heeft u in uw werk te maken met het ontwerp, de productie, de aanbesteding, het beheer of de inspectie van speeltoestellen? Kom dan naar de lancering van de nieuwe normenreeks tijdens het symposium op 22 november 2017. Nuttige workshops, een tipje van de sluier en netwerken met collega’s maken dit evenement aantrekkelijk voor betrokken partijen uit de speeltoestelbranche.

Hoe maken we speeltoestellen in de openbare ruimte nóg veiliger? Door de toepassing van de nieuwe Europese normenreeks NEN-EN 1176 'Speeltoestellen en bodemoppervlakken van speeltoestellen' kan veiligheid geborgd worden. De normenreeks wordt gepresenteerd tijdens het symposium in de Caballero fabriek in Den Haag en staat volledig in het teken van de toepassing van de Europese normen voor het vergroten van de veiligheid van speeltoestellen. Alle relevante invalshoeken komen gedurende de dag aan bod, vertelt NEN consultant Gillian Herpers.

Doel
“Jeroen Bos, voorzitter van de NEN commissie speeltoestellen, verzorgt het eerste (plenaire) deel van het symposium. Hij geeft een presentatie over de totstandkoming van de nieuwe normen, de wijzigingen en de overgangstermijnen. Nuttig voor alle partijen uit de markt.” Bos zelf schetst kort het doel van het symposium. “Met deze bijeenkomst willen we de deskundigen informeren over de veranderingen in de normen.” Herpers sluit zich daarbij aan. “NEN faciliteert het proces waarin de normen ontwikkeld worden. Dit proces vindt plaats in de normcommissie Speeltoestellen. Daarin zitten experts met verschillende achtergronden: producenten, overheid, inspecteurs en vertegenwoordigers van de gebruiker van speeltoestellen.

Er is in Nederland echter nog een hele grote groep belanghebbenden die regelmatig met de normen te maken hebben, maar niet meepraten over de inhoud ervan. Die gebruikers van de normen zijn bijvoorbeeld gemeentes, scholen en attractieparken. Om deze belanghebbenden op de hoogte te brengen van de veranderingen in de normen, zijn zij allemaal uitgenodigd voor het symposium. Het doel van het symposium is om alle belanghebbenden te informeren en daarmee veilig spelen te bevorderen. Daarnaast is het voor al die belanghebbenden een mogelijkheid om met NEN en de normcommissie in aanraking te komen. Ze krijgen een ‘kijkje in de keuken’.”

Korting
De bijeenkomst biedt volgens Bos een mooie gelegenheid kennis op te doen en andere nuttige zaken met het aangename te combineren. “Ik denk dat het deels een dag voor leuk netwerken wordt. Bovendien kan men een klein tipje van de sluier krijgen opgelicht wat betreft de aanpassingen op de normen en de bezoekers krijgen de kans om de normen tegen een mooie korting aan te schaffen.”

Workshops
Ook zijn er verschillende workshops, zegt Herpers. “Er worden vier verschillende workshops gehouden. Ze gaan over thema’s die aan het gebruik van de normen voor speeltoestellen gerelateerd zijn.” Hieronder staan de verschillende workshops.

A. Workshop Regels en Sancties: Gedetailleerde informatie over wetgeving, regels en sancties en consequenties. Hoe kunnen normen daar invulling aan geven?
Bevestigde spreker: Hans Taal (NVWA)

B. Workshop Casestudy Inspectie: Casestudy op basis van foto's: Aandacht voor beheerproces? Waar wordt op gelet tijdens een inspectie?
Bevestigde sprekers: Walid Rahman (Speelplan) /Walter Verbaarschot (TÜV Nederland)

C. Workshop Aanbesteding: Uitleg over de aankoop van één of meerder speeltoestellen. Waar moet je opletten? Tips & Tricks
Bevestigde spreker: Pauline van der Loo (NUSO/Jantje Beton)

D. Workshop Speelwaarde vs. Veiligheid: Verdieping op de eisen uit de herziene normen, met de focus op speelwaarde en risicovol spelen.
Bevestigde spreker: Frans Everaerts (namens de Branchevereniging Spelen en Bewegen)

Speeddaten
De hele dag is er ook een informatiemarkt waar de normcommissieleden een stand hebben om hun bedrijf te laten zien, legt Herpers uit. “De deelnemers kunnen zo als het ware speeddaten met bedrijven waarmee ze normaal gesproken niet in aanraking komen. NEN staat zelf ook op die informatiemarkt en de aanwezigen krijgen zo de mogelijkheid meer te leren over normalisatie, lid te worden van de normcommissie en de normen met een fikse korting aan te schaffen.

Terugkomdag
Tot slot: De Stichting Veilig Spelen (SVS) heeft het symposium aangewezen als de officiële ‘terugkomdag’ voor SVS inspecteurs. De dag is dus aangemerkt als opleidingsdag voor inspecteurs die dagelijks speeltoestellen beoordelen op de conformiteit met de normen.

Meer weten?
Voor inhoudelijke informatie kunt u contact opnemen met Gillian Herpers, consultant AgroFood & Consument, telefoon 015 2 690 444 of via e-mail afc@nen.nl.

Inschrijven voor het symposium kan via de website van NEN Evenementen.

Eerder door u bekeken

Meer informatie?

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Gillian Herpers, consultant AgroFood & Consument.

afc@nen.nl

015 2 690 444

Vragen? Wij helpen u graag.


NEN Klantenservice
Voor vragen over het bestellen van normen en/of online oplossingen.

(015) 2 690 391

klantenservice@nen.nl


NEN Consumentenzaken
Voor inhoudelijke vragen over Consumentenzakennormen en deelname aan normcommissies.

(015) 2 690 351

afc@nen.nl

Top normen Consumentenzaken

NEN Shop