Toelichting bij de norm voor koorden en treksluitingen kinderkleding

21-03-2013 Kinderkleding moet voldoen aan de Europese veiligheidseisen. Vooral koorden en treksluitingen vormen een risico, bijvoorbeeld doordat kinderen met het koordje blijven haken achter een glijbaan. Dit kan leiden tot ernstige verwondingen of zelfs verstikking.

Er zijn daarom verboden en beperkingen voor het toepassen van koorden en treksluitingen in kleding voor kinderen tot 14 jaar.

De eisen aan de koorden en treksluitingen van kinderkleding zijn vastgelegd in de Europese norm EN 14682 uit 2007. Kledingstukken die niet aan de voorschriften voldoen, worden uit de verkoop gehaald en de producent riskeert een boete.

In de afgelopen jaren is veel ervaring opgedaan met de toepassing van de norm. Door veranderde mode en het toepassen van nieuwe, innovatieve concepten blijkt de norm niet altijd een pasklaar antwoord te geven.

Om tegemoet te komen aan de vragen die leven bij de kledingindustrie en toezichthouders heeft de Europese werkgroep een richtlijn opgesteld in 'Vraag en antwoord' formaat: NPR-CEN/TR 16446:2012 Textiel - Veiligheid van kinderkleding - Richtlijn voor het gebruik van EN 14682:2007 Koorden en treksluitingen van kinderkleding – Specificaties

In de richtlijn wordt antwoord gegeven op veel gestelde vragen over de eisen aan koorden en treksluitingen van kinderkleding. De getoonde voorbeelden zijn aangedragen door de kledingindustrie en toezichthouders.

Herziening norm uit 2007!

Ondertussen wordt ook gewerkt aan de herziening van EN 14682. Deze versie verduidelijkt de voorschriften voor koorden en treksluitingen van kinderkleding en omvat herziene toelichtende tekeningen. De herziene versie zal de versie uit 2007 vervangen en mogelijk ook de recent gepubliceerde richtlijn.

Mee praten over de herziening?

Neem contact op met NEN Consumentenzaken via consumentenzaken@nen.nl

Eerder door u bekeken

Vragen? Wij helpen u graag.


NEN Klantenservice
Voor vragen over het bestellen van normen en/of online oplossingen.

(015) 2 690 391

klantenservice@nen.nl


NEN Consumentenzaken
Voor inhoudelijke vragen over Consumentenzakennormen en deelname aan normcommissies.

(015) 2 690 351

afc@nen.nl

Top normen Consumentenzaken

NEN Shop