Veilig springen in de tuin

26-06-2014 Daar waren ze ineens: trampolines in de tuin. Na de introductie (ongeveer zes jaar geleden) zijn de trampolines niet meer weg te denken uit menig tuintje. Met grote regelmaat komt met mooi weer het hoofdje van een kind boven uw schutting uit.

Maar wat is nog veilig? Min of meer ga je er als ouder vanuit dat kinderen er veilig op kunnen spelen en springen, de voorwaarde dat ze er één voor één op mogen wordt al spelend snel vergeten.

Waar kan een fabrikant op letten bij het ontwerp? Wat is belangrijk in het plaatsten van trampolines voor ‘huishoudelijk’ gebruik?

Hierover zal naar verwachting snel uitsluitsel komen, met de publicatie van de Europese norm, EN 71-14 (nu nog ontwerp). Deze norm geeft eisen en test methoden voor trampolines voor huishoudelijk gebruik, de wijze waarop ze toegankelijk zijn en de omheining. Hierbij gaat het om trampolines voor gebruik door één persoon tegelijk zowel binnenshuis als buiten. De norm sluit ook een aantal trampolines uit, zoals trampolines die ingegraven zijn.

Naast de algemene eisen aan de trampoline en het testen geeft de norm ook de instructies voor de waarschuwingen. Ook staan er specifieke aanwijzingen in om rekening mee te houden in het ontwerp zodat beknelling of snijden voorkomen wordt.

De ontwikkelingen in trampolines staan echter niet stil. Daardoor wordt binnen de Europese Normalisatie direct na de publicatie al gestart met een update, zodat ook de nieuwste ontwikkelingen kunnen worden mee genomen en bijvoorbeeld ook ingraaf trampolines (wel steeds voor huishoudelijk gebruik) in de scope van de norm komen.

Mee praten over de trampolines?

Heeft u interesse om betrokken te zijn bij de update van de norm? Neem dan contact op met NEN Consumentenzaken via agrofood&consument@nen.nl.

Eerder door u bekeken

Contact met Consumentenzaken

agrofood&consument@nen.nl

(015) 2 690 351

Vragen? Wij helpen u graag.


NEN Klantenservice
Voor vragen over het bestellen van normen en/of online oplossingen.

(015) 2 690 391

klantenservice@nen.nl


NEN Consumentenzaken
Voor inhoudelijke vragen over Consumentenzakennormen en deelname aan normcommissies.

(015) 2 690 351

afc@nen.nl

Top normen Consumentenzaken

NEN Shop