VetVat kan zorgen voor biobrandstof

25-06-2015 Om verspilling van vetten en oliën op een duurzame manier tegen te gaan, heeft Bob Goulooze een speciale vinding gedaan: het VetVat. Samen met voormalig CDA-Tweede Kamerlid Marieke van der Werf wil hij het VetVat een vaste plek in de keuken geven.

Met het VetVat worden jus en bakresten ingezameld, die vet-verwerkende bedrijven omzetten in biobrandstof. Er is grote behoefte aan meer biobrandstof want in Nederland voegt men per liter diesel 5 procent biobrandstof bij. Nederlanders spoelen tientallen miljoenen liters vetten en oliën, vaak met heet water en afwasmiddel, door. Zo verdwijnt alles in het riool. Een kilo vet verwijderen kost 2 euro en 70 cent.

Verantwoordelijkheid
De overheid vindt dat vetproducenten hun verantwoordelijkheid moeten nemen voor producten in het afvalstadium en dat zij vetten en oliën moeten recyclen. Consumenten staan voor het dagelijkse probleem: wat doen we met de jus? Goulooze: "Het VetVat dat volledig op de consument is gericht, lost deze problemen op. Het is een ultra modern vet-verzamel bakje, van ontwerper Hans Couveé, dat past in elke keuken. De consument gooit gewoon het vet bovenop het VetVat. Door de trechtervormige bovenlaag glijdt het vet in het vat. De vetlucht blijft ook in het vat. Als het vat vol is, dan kan men de sluiting stevig indrukken zodat het VetVat definitief dicht is. Zo is het klaar voor transport en verwerking. De consument houdt altijd schone handen."

Markt
"Het concept vereist de samenwerking van markt en consument", aldus Van der Werf. "De markt heeft hier geen ervaring mee, maar in gesprekken met diverse stakeholders kwam ik ruim voldoende bereidheid tegen om hieraan te werken. Het bedrijfsleven kan ook nog wel een zetje gebruiken, want nu is de tijd er echt rijp voor."

Bron: Duurzaam-Actueel

Zie de uitleg van de werking op YouTube.

Eerder door u bekeken

Contact of informatie

Voor meer informatie over dit onderwerp, neemt u contact op met: NEN-Industrie en veiligheid

industrieveiligheid@nen.nl

Vragen? Wij helpen u graag.


NEN Klantenservice
Voor vragen over het bestellen van normen en/of online oplossingen.

(015) 2 690 391

klantenservice@nen.nl


NEN Consumentenzaken
Voor inhoudelijke vragen over Consumentenzakennormen en deelname aan normcommissies.

(015) 2 690 351

afc@nen.nl

Top normen Consumentenzaken

NEN Shop