Wereldkampioenschappen turnen en normen voor turntoestellen

08-10-2013 Afgelopen weekend waren de finales van de wereldkampioenschappen turnen in Antwerpen. Epke Zonderland heeft als eerste Nederlander ooit de wereldtitel turnen op het onderdeel rekstok veroverd. Hij liet een vrijwel volledig foutloze oefening zien en versloeg de Japanse viervoudig wereldkampioen Kohei Uchimura.

Naast het rekstok kwam Zonderland ook in actie in de toestelfinale op de brug. Daar moest hij genoegen nemen met de vijfde plaats. Dat was wel een verbetering van zijn beste prestatie ooit bij de WK op dat onderdeel. In Londen werd hij in 2009 zesde in de WK-finale op de brug.

Normen voor turntoestellen

Om ervoor te zorgen dat ook turners en turnsters verzekerd kunnen zijn van veilige turntoestellen zijn er Europese normen ontwikkeld voor bijna elk toestel. NEN-EN 913 ‘Turntoestellen - Algemene veiligheidseisen en beproevingsmethoden’ beschrijft – zoals de titel al weergeeft – de algemene veiligheidseisen en testmethoden voor turntoestellen die worden gebruikt onder leiding van en/of door een deskundig persoon. Deze Europese norm is niet toepasbaar op andere sporttoestellen, speeltoestellen, vaste trainingstoestellen of educatieve trainingstoestellen. Daar zijn weer aparte normen voor.

De toestellen waar Zonderland dus de finale op heeft behaald hebben ook hun eigen normen. NEN-EN 12197 ‘Turntoestellen – Rekstokken’ specificeert de veiligheidseisen en beproevingsmethoden voor rekstokken. Deze norm wordt gebruikt als aanvulling op NEN-EN 913. Voor bruggen met gelijke liggers en bruggen met ongelijke liggers geldt NEN-EN 914. Deze Europese norm bevat veiligheidseisen en beproevingsmethoden voor dit toestel – ook als aanvulling op NEN-EN 913, die in combinatie met deze norm wordt gelezen.

Eerder door u bekeken

Meer informatie

Voor inhoudelijke informatie over deze normen of over het normalisatieproces: NEN Consumentenzaken.

(015) 2 690 178

consumentenzaken@nen.nl

Vragen? Wij helpen u graag.


NEN Klantenservice
Voor vragen over het bestellen van normen en/of online oplossingen.

(015) 2 690 391

klantenservice@nen.nl


NEN Consumentenzaken
Voor inhoudelijke vragen over Consumentenzakennormen en deelname aan normcommissies.

(015) 2 690 351

afc@nen.nl

Top normen Consumentenzaken

NEN Shop