Yvonne Lievens: "Toezicht en handhaving moeten beter"

26-02-2016 Het televisieprogramma Radar toonde enkele maanden geleden testbeelden van hoge kinderstoelen. Er bleken enkele merken te zijn die niet aan de veiligheidseisen voldoen, met mogelijke ongelukken en verwondingen als gevolg. En die werden door de NVWA met naam en toenaam genoemd, wat een trendbreuk betekent. Dit nieuwe beleid, en de komst van een nieuwe, geharmoniseerde norm, moeten voor meer veiligheid gaan zorgen bij de consument.

Yvonne Lievens is voorzitter van de normcommissie Kinderartikelen en als nationaal expert intensief betrokken bij de revisie van de oude norm voor hoge kinderstoelen NEN-EN 14988. Ze vertelt allereerst wat er in de oude norm staat. "De oude norm bevat voornamelijk veiligheidseisen voor hoge kinderstoelen. Neem stabiliteit. Een hoge kinderstoel mag natuurlijk niet omvallen. Ook ligt in de norm veel nadruk op het aspect dat het kind in de stoel blijft zitten, dus er niet uit kan glijden. Er staan daarom zaken in over een harnas of andere manieren om kinderen niet uit de stoel te laten glijden, een zogenaamd passive restraint system." Ook bevat de norm methodes om de veiligheid te testen.

Gemak

De norm is voornamelijk bedoeld voor fabrikanten, geeft Lievens aan. "In de oude norm zijn de waarschuwingen op de stoel voor consumenten beperkt. Dat wordt in de nieuwe norm wat uitgebreider. Maar de norm is toch vooral bedoeld om fabrikanten het gemak te geven dat als zij eraan voldoen, ze meteen voldoen aan de Warenwet Productveiligheid. Ze weten dan zeker dat ze een veilig product in huis hebben en verkopen." Toch houden niet alle fabrikanten zich aan de norm, zegt Lievens. "Het is geen geharmoniseerde norm, men mag er dus van afwijken. Het gaat dan vooral om fabrikanten die een vooruitlopend design hebben waar nog geen rekening mee is gehouden in de norm. Of stoelen die omgebouwd kunnen worden tot bijvoorbeeld een zitverhoger, zogenaamde twee-in-één producten. Ook is er een merk dat kinderen in de stoel vastzet met eenzelfde soort systeem als waarmee men in een achtbaan vastzit. Op zich kan dat wellicht prima, maar de methode staat niet beschreven in de oude norm. Als fabrikant moet je dan zelf dat gat dichten en kun je niet voldoen aan de norm. Het betekent dus niet per definitie dat je product onveilig is. Het volgen van de norm is eigenlijk gemakkelijker."

Herziening

Tijd voor een revisie dus. In de nieuwe, geharmoniseerde norm, wordt meer rekening gehouden met nieuwe methoden om kinderen in de stoel te houden. Ook ligt de nieuwe versie meer in lijn met zijn Amerikaanse evenknie, wat handig is voor fabrikanten die hun producten in Europa en de Verenigde Staten op de markt brengen. "Verder hebben we de twee delen waaruit de oude norm bestond, samengevoegd." Minder handig is de eis vanuit de Europese Commissie om een waarschuwingspictogram op het label van het product te zetten. "Die pictogrammen bestaan nog niet. We hebben er daarom voor gekozen de waarschuwingszin te laten staan, maar voor die zin een driehoek met een uitroepteken te plaatsen. Ik denk echter niet dat producten daar veel veiliger van worden."

Handhaving moet beter
De consument profiteert van de revisie, denkt Lievens. "Door de harmonisatie zullen meer fabrikanten zich aan de norm gaan houden." Meer handhaving zou ook een goede zaak zijn, vindt Lievens. En dat is nodig ook, zo vindt Lievens. "Goed, snel toezicht en handhaving werken beter dan het telkens aanscherpen van normen. Ook het feit dat de NVWA de namen van fabrikanten die slecht scoren, openbaar gaat maken, zal ertoe bijdragen dat fabrikanten beter hun best gaan doen." Of de handhaving en het toezicht beter zullen worden, weet Lievens niet. "Er zijn natuurlijk veel extra mensen voor nodig. De vraag is of die er komen."

De gereviseerde norm verschijnt medio 2017.

Meer informatie?

Wilt u meepraten over deze onderwerpen? Neemt u dan contact op met consumentenzaken@nen.nl

Eerder door u bekeken

Vragen? Wij helpen u graag.


NEN Klantenservice
Voor vragen over het bestellen van normen en/of online oplossingen.

(015) 2 690 391

klantenservice@nen.nl


NEN Consumentenzaken
Voor inhoudelijke vragen over Consumentenzakennormen en deelname aan normcommissies.

(015) 2 690 351

afc@nen.nl

Top normen Consumentenzaken

NEN Shop