Zomer- of winterkleding; goed wassen voor langere levensduur

27-06-2013 De zomer laat lang op zich wachten dit jaar. Was het afgelopen week nog even volop zomer, vandaag kan de warme trui weer uit de kast. Door dit wisselvallige weer liggen de warme truien en T-shirts naast elkaar in de kast. Maar wat je ook aantrekt, bijna alles kan tegenwoordig in de wasmachine. Om schade aan kleding te voorkomen is er een internationale norm, NEN-EN-ISO 3758, voor de gebruikte symbolen en hun betekenis.

Wassen, bleken, drogen, strijken of professioneel reinigen; duidelijke symbolen moeten de consument helpen de juiste behandeling te kiezen. Deze symbolen zijn duidelijk, ongeacht welke taal de consument spreekt.

Duidelijkheid over reinigen en drogen voorkomt schade

NEN-EN-ISO 3758 ‘Textiel - Symbolencode op behandelingsetiketten’ sluit aan bij de laatste technische ontwikkelingen op het gebied van het behandelen van textielproducten. De symbolen voor het bleken zijn in 2012 herzien, er zijn nieuwe symbolen toegevoegd voor het natuurlijke droogproces en voor professioneel natreinigen.

De norm is niet alleen bedoeld om de consument duidelijkheid te verschaffen, maar ook bedrijven als wasserettes en stomerijen. Wie de kleding ook reinigt, het kiezen van de juiste reiniging of droging, zorgt voor een langere levensduur.

De symbolen op het etiket zijn ook voor aanschaf van het kledingstuk al belangrijk. Wasvoorschriften spelen voor consumenten vaak een beslissende rol bij het kopen van nieuwe kleding. Handwas of stomerij? Dan koopt men het soms liever niet.

Eerder door u bekeken

Meer informatie?

Neem contact op met NEN Consumentenzaken

(015) 2 690 224

Hieke.Reijnhoudt@nen.nl

Vragen? Wij helpen u graag.


NEN Klantenservice
Voor vragen over het bestellen van normen en/of online oplossingen.

(015) 2 690 391

klantenservice@nen.nl


NEN Consumentenzaken
Voor inhoudelijke vragen over Consumentenzakennormen en deelname aan normcommissies.

(015) 2 690 351

afc@nen.nl

Top normen Consumentenzaken

NEN Shop