Zomer- of winterkleding; goed wassen voor langere levensduur

27-06-2013 De zomer laat lang op zich wachten dit jaar. Was het afgelopen week nog even volop zomer, vandaag kan de warme trui weer uit de kast. Door dit wisselvallige weer liggen de warme truien en T-shirts naast elkaar in de kast. Maar wat je ook aantrekt, bijna alles kan tegenwoordig in de wasmachine. Om schade aan kleding te voorkomen is er een internationale norm, NEN-EN-ISO 3758, voor de gebruikte symbolen en hun betekenis.

Wassen, bleken, drogen, strijken of professioneel reinigen; duidelijke symbolen moeten de consument helpen de juiste behandeling te kiezen. Deze symbolen zijn duidelijk, ongeacht welke taal de consument spreekt.

Duidelijkheid over reinigen en drogen voorkomt schade

NEN-EN-ISO 3758 ‘Textiel - Symbolencode op behandelingsetiketten’ sluit aan bij de laatste technische ontwikkelingen op het gebied van het behandelen van textielproducten. De symbolen voor het bleken zijn in 2012 herzien, er zijn nieuwe symbolen toegevoegd voor het natuurlijke droogproces en voor professioneel natreinigen.

De norm is niet alleen bedoeld om de consument duidelijkheid te verschaffen, maar ook bedrijven als wasserettes en stomerijen. Wie de kleding ook reinigt, het kiezen van de juiste reiniging of droging, zorgt voor een langere levensduur.

De symbolen op het etiket zijn ook voor aanschaf van het kledingstuk al belangrijk. Wasvoorschriften spelen voor consumenten vaak een beslissende rol bij het kopen van nieuwe kleding. Handwas of stomerij? Dan koopt men het soms liever niet.

Eerder door u bekeken

Meer informatie?

Neem contact op met NEN Consumentenzaken

(015) 2 690 224

Hieke.Reijnhoudt@nen.nl

Top normen Consumentenzaken

NEN Shop

Vandaag meest bekeken bij Consumentenzaken

 • 1

  ASTM F3118-17a

  Standard Consumer Safety Specification for Infant Inclined Sleep Produ...

 • 2

  NEN-EN 14988:2017 en

  Hoge kinderstoelen - Deel 2: Eisen en beproevingsmethoden

 • 3

  ASTM F3021-17

  Standard Specification for Universal Design of Fitness Equipment for I...

 • 4

  ISO 25649-6:2017 en

  Opblaasbare vrijetijdsartikelen voor gebruik op en in het water - Deel...

NEN Shop