Zorgeloos plonzen met norm voor privézwembad

24-06-2016 Evenredig aan het stijgende kwik neemt de behoefte aan verkoeling toe. Een lekkere plons in je eigen zwembad is dan natuurlijk het ultieme genot. Voor publieke zwembaden golden al langer de nodige normen, maar nu is er ook een norm voor privézwembaden die de consument beter beschermt. NEN consultant Agrofood & Consument Gillian Herpers licht één en ander toe.

De markt voor privézwembaden heeft de afgelopen jaren een enorme vlucht genomen, zegt Gillian Herpers. "Vandaar dat in 2010 de CEN/TC voor dit onderwerp is opgericht. Normen voor publieke zwembaden voorzagen altijd in de nodige eisen voor zwembaden en waren ook op privé zwembaden van toepassing. Inmiddels hebben veel mensen een zwembad in hun tuin laten graven, of hebben een groot opblaasbaar bad of een constructie met buizen of palen, of een bubbelbad of sauna. Aanscherpen en onderscheid maken tussen publiek en privé was dus nodig." Als privézwembad gelden alle baden waar een volwassene in past. "Echt groot hoeft het dus niet te zijn", aldus Herpers.

Bescherming
Drie deelnormen, allen deel van de nieuwe hoofdnorm, bieden de kopers van privézwembaden meer bescherming en zekerheid bij hun aankoop.
NEN-EN 16713-1:2016 gaat over de eisen en testmethodes voor filtratiesystemen.
NEN-EN 16713-2:2016 behandelt circulatiesystemen en NEN-EN 16713-3:2016 voorziet in de eisen voor waterbehandeling. De filter- of pompsystemen zijn eventueel ook los van het zwembad verkrijgbaar.

Kwaliteit en veiligheid
"De nieuwe norm behandelt eigenlijk de waterkwaliteit en - veiligheid", zegt Herpers. "De deelnormen behandelen allemaal een ander onderdeel hiervan, maar de normen horen wel bij elkaar." De normen beschermen de consument omdat deze op de verpakking kan lezen dat het product voldoet aan de NEN-EN 16713, en daarmee een filtratiesysteem en/of circulatiesysteem bevat. Dergelijke systemen kunnen handig zijn als er meerdere mensen in het bad gaan, en het water snel vies wordt. "Je hoeft dan niet iedere dag al het water te vervangen, maar je kunt water besparen. En uiteraard beschermt het de gezondheid van de consument omdat de systemen de vorming van micro-organismen in het water tegengaan."

Fabrikanten
Ook voor fabrikanten zijn de nieuwe normen van belang. "Hij zal moeten aantonen dat zijn filtratie- of circulatiesysteem volgens de norm getest is en dus iets toevoegt aan de gezondheid van de consument."

Meer informatie

De normen zijn bedoeld om te worden gebruikt in een 'Business to Consumer'-relatie waarbij informatie wordt uitgewisseld tussen het bedrijf en de consument (aannemers, installateurs, detailhandel), of in een 'Business to Business'-relatie, waarbij informatie wordt uitgewisseld tussen bedrijven onderling (fabrikanten, leveranciers, distributeurs).

Wilt u meer informatie over dit onderwerp kunt u contact opnemen met Gillian Herpers, consultant Agrofood & Consument via afc@nen.nl.Norm

NEN-EN 16713-1:2016 en

Zwembaden voor privé gebruik - Watersystemen - Deel 1: Filtratiesystemen - Eisen en beproevingsmetho...

Meer informatie over deze norm

Norm

NEN-EN 16713-2:2016 en

Zwembaden voor privé gebruik - Watersystemen - Deel 2 : Circulatiesytemen - Eisen en beproevingsmeth...

Meer informatie over deze norm

Norm

NEN-EN 16713-3:2016 en

Zwembaden voor privé gebruik - Watersystemen - Deel 3: Waterbehandeling - Eisen

Meer informatie over deze norm

Eerder door u bekeken

Informatie

Voor inhoudelijke informatie over deze norm(en) of over het normalisatieproces:
Gillian Herpers

(015) 2 690 351

afc@nen.nl

Top normen Consumentenzaken

NEN Shop

Vandaag meest bekeken bij Consumentenzaken

NEN Shop