Nieuwsberichten Energie & Distributie

Herziening HLS van start

11-02-2019 Eind februari is de eerste vergadering van de internationale werkgroep die verantwoordelijk is voor de herziening van de HLS. De HLS, de gemeenschappelijke structuur en kerneisen voor alle ISO-managementsysteemnormen, heeft er de afgelopen jaren voor gezorgd dat normen als ISO 9001, ISO 14001, ISO 27001 en ISO 45001 volgens het plug-in model gemakkelijker te integreren zijn in de bedrijfsvoering.

Lees meer

Ook mobiliteit wordt ‘all electric’

23-01-2019 Reageer op ontwerp nieuwe NEN 9140! In het kader van de internationale energietransitie wordt ook onze mobiliteit langzaam maar zeker ‘all electric’. De duurzame installatietechniek in woningen, gebouwen en de infrastructuur wordt digitaal aangestuurd, geregeld, gecontroleerd en beveiligd. Dit geldt ook voor de systemen in elektrische auto’s en andere transportmiddelen.

Lees meer

NEN-EN 589:2019 - New Automotive LPG requirements

22-01-2019 The use of Liquefied Petroleum Gas, a mixture of propane and butane commonly known as LPG, as motor fuel has been on a steady rise globally in the past years. And it is expected to grow even further. Recently approved standard NEN EN 589:2019 - Automotive fuels - LPG - Requirements and test methods, helps the market with this growth. In its revised format it includes interesting new requirements.

Lees meer

Normen voor afvang, transport, gebruik en opslag van CO2

21-01-2019 Sinds het Parijs Klimaatakkoord zijn er verscheidene scenario's gepubliceerd die een licht schijnen over mogelijke routes om de doelstelling om in 2050 nagenoeg 'CO2 neutraal' te zijn te behalen. Een van de maatregelen betreft het afvangen, transporteren en ondergronds opslaan van CO2, ofwel CCS ('carbon capture and storage'). Als alternatief kan de afgevangen CO2 als grondstof worden gebruikt, ofwel CCU ('carbon capture and utilisation').

Lees meer

Eén mondiaal geaccepteerde afspraak voor offshore containers

21-01-2019 In 2018 is de driedelige ISO 10855 reeks gepubliceerd. Deze normenreeks beschrijft de eisen aan het ontwerpen, bouwen, inspecteren, testen en in-service onderzoeken van offshore containers en bijbehorende hijstoestellen. Met deze normenreeks heeft de olie- en gassector de beschikking over een mondiaal geharmoniseerd en geaccepteerd eisenpakket voor offshore containers, wat de uitwisselbaarheid en veiligheid ten goede komt en tevens leidt tot kostenbesparing in de sector.

Lees meer

Spetterende presentatie Design Solar Boat Dreamteam

16-01-2019 Op dinsdag 15 januari heeft het Solar Boat Team het bijzondere design onthuld van het model dat dit jaar in de competitie gaat mee doen. Vol energie en enthousiasme hebben de teamleden het nieuwe ontwerp toegelicht. Dit jaar wordt het een trimaran met 28 vierkante meter aan zonnepanelen.

Lees meer

Secretariaat herziening HLS bij NEN

15-01-2019 De komende twee jaar voert NEN het secretariaat van de ISO-werkgroep die een herziening van de High Level Structure (HLS) voorbereidt. De HLS bevat de gemeenschappelijke structuur en kerneisen voor alle ISO managementsysteemnormen en heeft er de afgelopen jaren voor gezorgd dat deze normen volgens het plug-in model gemakkelijker te integreren zijn in de bedrijfsvoering. Nederland heeft aan de wieg gestaan van de ontwikkeling van de HLS en zal nu ook weer een belangrijke rol spelen bij de herziening ervan.

Lees meer

Horizontale normen zorgen voor een betere integratie en ondersteunen de biobased industrie

14-12-2018 Hoe zorgen normen ervoor dat innovatie volledig wordt benut in de bio-based industrie? In alle onderdelen van de biobased markt worden normen gebruikt. Zowel voor een specifiek product als voor toepassing, afhankelijk van de sector of waardeketen waarin het gebruikt wordt.

Lees meer

Handleiding voor energiedata-uitwisseling beschikbaar

11-12-2018 Voor het succesvol managen van energieverbruik in een organisatie is eerder dit jaar NEN-EN-ISO 50001 gepubliceerd. Om elke verbeter- of besparingsstap goed uit te voeren is informatie nodig. De nieuwe ISO/TS 50008 is een handige richtlijn voor bedrijven waar de gegevens over het beheer van hun energie niet gemakkelijk te achterhalen is.

Lees meer

MBA in één dag (de finale) + NEN Masterclass voor QHSE-professionals

10-12-2018 Na 15 jaar, 20 duizend deelnemers en sessies in 8 landen stopt MBA in één dag®. Op 16 april 2019 is de finale editie. In samenwerking met DenkProducties en Ben Tiggelaar organiseert NEN voor de 3e en laatste keer een verdieping op het seminar MBA in één dag met een, op maat gemaakte, NEN Masterclass voor de QHSE-professional op 14 mei. Bij inschrijving voor het seminar MBA in één dag krijgt u deze NEN Masterclass ‘Kwaliteitsmanagement en organisatiestrategie’ cadeau!

Lees meer

Better Biomass erkend door Europese Commissie

07-12-2018 Het Better Biomass certificatieschema is opnieuw erkend door de Europese Commissie in het kader van de hernieuwbare energierichtlijn. Met Better Biomass kunnen bedrijven aantonen te voldoen aan de wettelijke duurzaamheidseisen in deze richtlijn. Deze eisen hebben betrekking op biobrandstoffen voor vervoer en vloeibare biomassa voor overige energietoepassingen. De erkenning heeft een geldigheidsduur van vijf jaar.

Lees meer

Olie- en gaswereld op gebied van normalisatie Down Under

07-12-2018 Van 19 t/m 22 november 2018 vond een reeks van bijeenkomsten plaats op het gebied van normalisatie voor de olie- en gassector. Deze bijeenkomsten werden gehouden in Perth, de Australische 'hoofdstad' voor de olie- en gassector, op uitnodiging van Standards Australia, Woodside Energy en NERA (National Energy Resources Australia). Deelnemers van over de hele wereld kunnen terugkijken op een zeer geslaagde week.

Lees meer

Seminar HyLAW: wat houdt waterstof nog tegen?

21-11-2018 Waterstof is in toenemende mate van belang bij de verduurzaming van het energiesysteem. Hierbij ervaart men echter nog belemmeringen in bestaande wet- en regelgeving. Het Europese project HyLAW heeft als doel om deze belemmeringen in beeld te brengen en aanbevelingen te doen om ze weg te nemen. Tevens levert HyLAW een database naar de markt met een overzicht van wet- en regelgeving over 18 landen.

Lees meer

Nieuwe voorzitter normcommissie 'Waterstof en Brandstofcellen'

13-11-2018 Jaco Reijerkerk is geïnstalleerd als nieuwe voorzitter van de normcommissie ‘Waterstof en Brandstofcellen’. Hij is commercieel directeur van Ekinetix B.V. en heeft een ruime ervaring in de internationale industriële gassensector. Hij houdt hij zich al lange tijd bezig met vraagstukken rondom Waterstof en Brandstofcellen. Tevens is Jaco Reijerkerk mede oprichter en kernteamlid van het H2 Platform.

Lees meer

Eerder door u bekeken

Contact of meer informatie:

Voor persberichten: Communicatie

(015) 2 690 302

---------------------------------------------

Inhoudelijke informatie: NEN Energy

(015) 2 690 326

Normcommissies Energie

Energie