Corbion en Kraton ontvangen de eerste Europese certificaten voor biobased producten

29-11-2016 Gister hebben Corbion en Kraton de eerste Europese certificaten voor hun biobased producten ontvangen – een belangrijk onderscheidingskenmerk in de markt van biobased producten. Het certificatiesysteem is gebaseerd op de Europese norm EN 16785-1 die onafhankelijke beoordelingen van claims over het biobased gehalte van producten mogelijk maakt. Met certificatie kunnen leveranciers labels met biobased gehalte toepassen in hun marketing.

Corbion, de wereldmarktleider in melkzuur, melkzuurderivaten en lactiden, biedt hoogwaardige PLA (polymelkzuur) harsen voor algemene doeleinden en hoogwaardige bioplastics. PLA is een op biomassa gebaseerde kunststof met een lage ecologische voetafdruk en wordt gebruikt in verpakkingen, wegwerpartikelen, vezels, elektronica en automobielmarkten.

Kraton, 's werelds toonaangevende bioraffinadeur van pijnboomchemicaliën, levert natuurlijke, op pijnboom gebaseerde materialen aan diverse markten, waaronder hechtmiddelen, (wegen)bouw, banden en rubber, smeermiddelen, brandstofadditieven en mijnbouw, door raffinage en het opwerken van ruwe tallolie (CTO) en ruwe sulfaatterpentijnolie (CST).

Het Europees certificatiesysteem voor biobased gehalte werd gelanceerd op de 11e jaarlijkse Europese Bioplastics Conferentie in Berlijn, aangezien bioplastics een van de toepassingsgebieden van certificatie zijn. Zowel Corbion als Kraton hebben deelgenomen aan de pilotprojecten om het certificatiesysteem te valideren. DIN CERTCO en Vinçotte zijn de twee certificatie-instellingen die betrokken waren in deze pilotprojecten. Hun positieve beoordelingen hebben aangetoond dat het systeem gereed is om te lanceren voor verdere opname door andere geïnteresseerde partijen die graag willen worden gecertificeerd voor hun producten.

Floris Buijzen, Product Market Manager Bioplastics bij Corbion licht Corbion's deelname aan het pilotproject toe: "Door deelname aan het pilotproject is ons Luminy portfolio van zuiver PLA bioplastic harsen een van de eerste producten die 100% bio-based gecertificeerd zijn. Het nieuw gelanceerd certificatiesysteem geeft de industrie een middel om aan te tonen aan een onafhankelijke Europese norm te voldoen, door het voorzien van transparante, betrouwbare en verantwoorde productcommunicaties over het biobased gehalte door de waardeketen." Kraton omarmt eveneens certificatie van biobased gehalte. "Certificatie onderstreept Kraton’s toewijding om ons portfolio van duurzame oplossingen voor onze klanten te vergroten," aldus Holger Jung, Kraton Vice President voor Sales & Marketing.

Biobased producten krijgen steeds meer belangstelling in de mondiale markt. Afnemers kunnen de Europese norm EN 16785-1, als ook andere normen op het gebied van biobased producten, toepassen om de vereiste kenmerken te specificeren wanneer ze hun biobased producten inkopen. Leveranciers kunnen de certificaten en labels gebruiken om aan te tonen dat ze aan deze eisen voldoen.

Afnemers kunnen ook vereisen dat een claim over het biobased gehalte is beoordeeld door een certificatie-instelling. Harmen Willemse, voorzitter van de Commissie van Deskundigen die het certificatiesysteem heeft ontwikkeld, benadrukt dat "geloofwaardige claims over het biobased gehalte van producten zijn belangrijk voor de acceptatie van biobased producten en de transitie naar de circulaire bio-economie."

NEN beheert het Europees certificatiesysteem voor biobased gehalte. NEN had ook een voortrekkersrol in het proces om de certificatiecriteria te ontwikkelen. Bezoek www.biobasedcontent.eu voor meer informatie.

Eerder door u bekeken

Normcommissies Energie

Energie