Europees consumentenlabel voor brandstof komt eraan

10-08-2016 CEN, het Europese instituut voor normalisatie, heeft een geharmoniseerde markering vastgesteld die via simpele zwart-wit symbolen aangeeft welke brandstof de benzinepomp levert. De brandstofkleppen van nieuwe auto's en de informatie bij de autodealers laat datzelfde label zien en zo is het voor de consument direct duidelijk of zijn auto op de brandstof kan rijden.

De Europese norm waarin dit is vastgelegd, EN 16942, wordt eind september door CEN gepubliceerd. Vanaf dan kunnen landen de labels gaan invoeren.

Het probleem komt in deze vakantieperiode weer veelvuldig naar voren: aangekomen in een ander land zijn de kleuren en de tekst op de pomp anders dan thuis. Is ‘Plus’ hetzelfde als ‘Super’? Wat betekent ’Gazole’ of ‘Gasohol’? En is autogas in Oostenrijk ook echt LPG? En kan mijn auto, of camper, wel op de aangeboden brandstoffen rijden? Een probleem dat met het groeien van de variatie aan alternatieven voor benzine en diesel alleen nog maar groter wordt.

Labels op de pomp
Op verzoek van de Europese Commissie zijn mede daarom labels ontwikkeld die de consument vertellen welke brandstof de pomp levert. Dit heeft te maken met een nieuwe biobrandstofregelgeving die vanaf 18 november van kracht wordt. Het gaat niet alleen om diesel en benzine met een laag biobrandstofgehalte, die al gemeengoed op de Nederlandse markt zijn. Ook alternatieve brandstoffen zoals paraffine diesel, hoog-ethanolhoudende benzine, aardgas, biogas, LPG, waterstof en elektriciteit vallen onder de regeling. Op elektrische oplaadpunten na is in EN 16942 voor al deze brandstoffen een identificatielabel vastgelegd.

Nieuwe Europese richtlijn
NEN heeft dit proces in de Europese commissie voor brandstofmarkering (CEN/TC 441). Eigenlijk zouden die normen iedereen wat moeten zeggen, want ze staan bijna overal op de pomp.
In een periode van 13 maanden is een set symbolen gedefinieerd die op een simpele, taal-neutrale manier aangeven om welke alternatieve brandstof het gaat. De symbolen voor benzine, diesel, aardgas, autogas en waterstof zijn met hulp van elf verschillende Europese brancheorganisatie – brandstofleveranciers, pomphouders, auto- en motorfabrikanten – en de Europese Commissie opgesteld. De nieuwe Europese Richtlijn wordt per 18 oktober 2016 van kracht, maar de verwachting is dat het nog wel tot eind 2018 duurt voordat op alle nieuwe auto's en benzinepompen in de EU de labels te zien zijn.


Meer weten?

Voor meer informatie over deze norm of over het normalisatieproces kunt u contact opnemen met Ortwin Costenoble, consultant Energie, e-mail energy@nen.nl of telefoon (015) 2 690 326.
Gerelateerde nieuwsberichten

Mondiaal forum voor gasanalyse komt bijeen in Rotterdam

13-06-2017 Rolf Brouwer, algemeen directeur van Gate Terminal, heeft vandaag de 9e editie van het GAS Analysis ...

Registration global forum GAS Analysis 2017 is open

14-03-2017 GAS Analysis 2017 is the leading international symposium and exhibition for gas analysis manufacture...

Registratie mondiale forum GAS Analysis 2017 geopend

14-03-2017 GAS Analysis 2017 is hét toonaangevende internationale evenement op het gebied van analyse van gasse...

Laat je inspireren op de Better Biomass netwerkmiddag op 20 maart

27-02-2017 Met het Better Biomass-certificaat tonen organisaties aan dat de biomassa die zij produceren, verwer...

Norm

NEN-EN 16942:2016 Ontw. en

Brandstoffen - Aanduiding van compatibiliteit met voertuigen - Grafische beeldmerken bedoeld om cons...

Meer informatie over deze norm

Eerder door u bekeken

Meer informatie

Voor meer informatie over deze norm of over het normalisatieproces kunt u contact opnemen met Ortwin Costenoble, consultant Energie.

(015) 2 690 326.

energy@nen.nl

Normcommissies Energie

Energie