GAS2013 wederom dé ontmoetingsplek voor gasanalyse-experts

10-06-2013 Van 5 t/m 7 juni 2013 vond in Beurs-WTC Rotterdam voor de zevende keer het internationale Gas Analysis Symposium & Exhibition (GAS2013) plaats. Dit evenement wordt tweejaarlijks door NEN en de ISO technische commissie "Analysis of gases" (ISO/TC 158) georganiseerd. Vanwege het specialistische onderwerp zijn de GAS-evenementen uitgegroeid tot de wereldwijde ontmoetingsplek voor experts op het gebied van analyse van gassen. Het internationale karakter werd bevestigd door het deelnemersveld, met experts uit onder meer Japan, India, Zuid-Afrika, Brazilië en de Verenigde Staten.

De deelnemers werden welkom geheten door Piet-Hein Daverveldt, algemeen directeur van NEN. Vervolgens verzorgde Dick Benschop, president-directeur Shell Nederland, de openingslezing. Hij ging in op de uitdagingen en innovaties op het gebied van het zekerstellen en verduurzamen van de energielevering. Gas zal hierin een significante rol spelen, aangezien aardgas nog in ruime voorraden aanwezig is, vloeibaar kan worden getransporteerd (LNG) en ook uit andere bronnen kan worden gegenereerd (biogas, waterstofgas).

Symposiumprogramma

Na de opening begon het driedaagse symposiumprogramma, dat bestond uit bijna zestig lezingen verspreid over twee parallelsessies. De lezingen waren onderverdeeld in een viertal hoofdthema's: aardgas, metrologie & standaardisatie, analytische chemie, en gezondheid- & milieumetingen. Zo waren er lezingen op het gebied van biogasanalyse, zuiverheidsanalyse van waterstofgas, bereidingsmethoden voor primaire standaarden voor broeikasgassen, vochtmetingen in aardgas, interlaboratoriumstudies en ringonderzoeken, en nieuwe ontwikkelingen van analyseapparatuur.

Verder was er een postersessie, waarbij vijfendertig experts hun onderzoeksresultaten presenteerden aan een groter publiek. Sommige onderzoeken waren net afgerond, waarbij de resultaten als eerste werden gepresenteerd op GAS2013.

Netwerkgelegenheid en afsluiting

Naast het opdoen van kennis was er voldoende gelegenheid tot netwerken. Op de beursvloer, waar 23 bedrijven hun nieuwste producten en diensten tentoonstelden, was het tijdens de pauzes goed vertoeven. Standhouders waardeerden het kwalitatief hoogwaardige deelnemersveld. Ze gaven aan dat er (nagenoeg) geen andere beurzen in de wereld zijn waar de doelgroep zo goed is vertegenwoordigd. Tijdens de productshowcases werden standhouders extra in de gelegenheid gesteld hun waar aan de man te brengen. Verdere netwerkgelegenheid was er tijdens de zeer goed ontvangen rondvaart door de indrukwekkende haven van Rotterdam.

Rob Wessel, voorzitter van ISO/TC 158, sloot GAS2013 af. Hij benadrukte het belang van internationale normen voor het bereiden en vergelijken van kalibratiegassen en -gasmengsels en riep deelnemers op te gaan participeren in het normalisatieproces. Daarnaast reikte hij de prijzen uit voor de beste lezing en de beste poster.

Meer informatie

Voor meer informatie over GAS2013 of ISO/TC 158: Jarno Dakhorst, consultant Energiewinning, telefoon (015) 2 690 245 of e-mail jarno.dakhorst@nen.nl.
Op www.gas2013.org is meer informatie terug te vinden over de lezingen, posters en standhouders.

Eerder door u bekeken

Normcommissies Energie

Energie