ISO verbindt Amerika, China en Duitsland in tribologie

11-10-2016 Vloeibare smeerolie en smeervet reduceren frictie en slijtage in allerlei onderdelen van machines, motoren tot aan huis- en tuingereedschap toe. Ze voorkomen ook het optreden van zogenaamde adhesieve slijtage bij draaiende delen (waarbij deeltjes ineens afschuiven).

Om hun gedrag, het tribologische profiel adequaat vast te stellen zijn tribometrische beproevinsmethodes nodig. Over de jaren heen zijn er vele methodes ontwikkeld die allemaal hun (regionale) aanhangers hebben in de wereld van smeerolieproducenten en machinefabrikanten.

De nieuwe ISO 19291 Lubricants - Determination of tribological quantities for oils and greases - Tribological test in the translatory oscillation apparatus heeft deze zaken nu bijeengebracht.

De beproevingsmethode beschrijft in deze norm is feitelijk een evaluatiemiddel om te bepalen in hoeverre een smeermiddel bijdrage levert aan de frictie, slijtage, belastingscapaciteit en gedrag onder extreme druk van het oppervlak dat het in feite tracht te beschermen.

De methode gebruikt een zogenaamd translatory oscillation apparaat welke voledig computergestuurd kan werken. Met deze norm harmoniseert ISO in feite de volgende nationale testmethodes die gebruik making van een bol op disk contactvlak (met tussenhaakjes nadere duiding van de test), maar die ook internationaal veel worden toegepast en gevraagd:

a) Duitsland: DIN 51834-2 (Olie, coefficient frictie en slijtage)
b) Amerika: ASTM D6425 (Olie, coefficient frictie en slijtage)
ASTM D7421 (Olie, faalbelasting/acceptabele belasting)
ASTM D5706 (Vet, faalbelasting/acceptabele belasting)
ASTM D5707 (Vet, coefficient frictie en slijtage)
c) China: SH/T 0721 (Vet, coefficient frictie en slijtage)
SH/T 0784 (Vet, faalbelasting/acceptabele belasting)
NB SH/T 0847 (Olie, coefficient frictie en slijtage)
NB/SH/T 0882 (Olie, faalbelasting/acceptabele belasting)

Meer informatie

Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u contact opnemen met ir. Ortwin Costenoble, telefoon (015) 2 690 330 of e-mail ortwin.costenoble@nen.nl.

Eerder door u bekeken

Contact of informatie

Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u contact opnemen met ir. Ortwin Costenoble

(015) 2 690 330

ortwin.costenoble@nen.nl

Normcommissies Energie

Energie