NEN ontvangt 30 landen voor brandstofnormalisatie

11-10-2016 In de laatste week van september had het NEN-gebouw de ISO commissie voor petroleum- en gerelateerde producten, ISO/TC 28, te gast. Over de periode van een week zijn bijna 170 experts uit 30 landen op de Vlinderweg in Delft welkom geheten.

Zij hadden de mogelijkheid om 23 verschillende werkgroepen en commissies te bezoeken. Geen unicum voor een ISO/TC qua aantallen, maar wel een hele kluif voor NEN.

NEN heeft sinds 2013 het secretariaat van ISO/TC 28 overgenomen. Die gelegenheid heeft de nationale normcommissie genomen om de groep, die om de twee jaar vergadert, uit te nodigen in Nederland. Omdat we alles ruim van tevoren konden vastleggen is contact gezocht met alle werkgroepen om ook naar Delft te komen. Deze groepen, die zaken als smeermiddelen, viscositeit en biodiesel beproeving behandelen, vergaderen veelal los van de TC of subcommissie. Ook zijn CEN werkgroepen benaderd waarvan er uiteindelijk ook twee zijn gekomen. Dit alles om een meer onderlinge uitwisseling te krijgen en ook meer deelnemers in de commissies. Dat is dus gelukt; daar waar de vorige vergadersessie in Brazilië slechts 50 deelnemers voor 7 vergaderingen kende is het aantal nu dus verdrievoudigd.

Het feit dat de werkgroep die de herziening van de brandstofspecificatie voor scheepsbrandstof, ISO 8217, behandelt haar vergadering had gepland, heeft zeker bijgedragen aan de brede interesse voor de week. Ook vloeibaar aardgas (LNG) als brandstof voor schepen, LNG meters en groepen die zich bezighouden met eisen aan scheepsmotoren hadden de gelegenheid te baat genomen om uitwisseling te zoeken met groepen die zich bogen over ringonderzoeken, bepaling van olievervuiling op zee en rivieren of de viscositeit van petroleumproducten.

Al dit vergaderen werd aangevuld met presentaties van enkele Nederlandse leden van de normcommissie die hun testapparatuur of diensten toonden. En tijdens een diner-cruise door de petroleumhaven op de woensdagavond werden de contacten nog eens verbeterd. Over twee jaar vergaderd de TC in Philadelphia, maar tussendoor zullen de opgedane contacten hopelijk goed zijn voor het succesvol afronden van de bijna tien nieuwe normontwikkelingen die tijdens de week zijn aangenomen.

Meer informatie

Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u contact opnemen met ir. Ortwin Costenoble, telefoon (015) 2 690 330 of e-mail ortwin.costenoble@nen.nl.

Eerder door u bekeken

Contact of informatie

Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u contact opnemen met ir. Ortwin Costenoble

(015) 2 690 330

ortwin.costenoble@nen.nl

Normcommissies Energie

Energie