Nieuwe Europese labels op de benzinepomp voor brandstof vastgesteld

08-02-2016 Het Europese label voor alternatieve brandstoffen is eind januari vastgesteld. Vanaf 18 november 2016 kunnen consumenten het verschil tussen biodiesel, biogas en waterstof op de benzinepomp gaan zien. Op verzoek van de Europese Commissie heeft CEN, het Europese normalisatie-instituut, het ontwerp van de labels uitgewerkt in een norm, EN 16942, die op 1 april beschikbaar komt voor commentaar.

Wie heeft zich niet ooit op vakantie in Frankrijk of Duitsland bij een pompstation afgevraagd of hij nou wel of geen biodiesel kon tanken of dat zijn auto wel op E10 kan rijden? Of heeft een auto in Griekenland gehuurd en kan bij de eerste tankbeurt de handleiding niet vinden die je vertelt wat er ook al weer in moest. Met het toenemen van het aantal brandstoffen wordt de behoefte om Europees afspraken over labels te maken groter. Omdat sommige auto's niet geschikt zijn voor sommige nieuwe brandstoffen en omdat (merk)namen in alle talen en op alle markten anders zijn.

Op voorstel van NEN heeft CEN een normcommissie opgericht: CEN/TC 441 Brandstofmarkering. Deze heeft een set symbolen gedefinieerd die op een simpele, taal-neutrale manier aangeven welke brandstof de bewuste pomp levert. Diezelfde symbolen moeten in of bij de tankdop van voer- en vaartuigen komen, maar ook worden afgedrukt in handleidingen en bekendgemaakt bij autodealers. Zodat niet alleen bij het tanken duidelijk is of de brandstof compatibel is, maar dat ook consumenten zich langzaamaan bewust worden van welke alternatieve brandstoffen er op de markt zijn

Commentaar leveren

De ontwerptekst is met hulp van 11 verschillende Europese brancheorganisatie – brandstofleveranciers, pomphouders, auto- en motorfabrikanten – en vier 'ministeries' van de Europese Commissie opgesteld. Hij is dus al breed gedragen. Aangezien landen volgens de nieuwe Europese Richtlijn al per 18 november 2016 verplicht zijn om aanduidingen te gaan gebruiken, is het van belang dat alle marktpartijen zich op de hoogte laten stellen van de norm en de beoogde markeringen. Wilt u op de hoogte worden gesteld zodra het normontwerp is gepubliceerd? Stuur dan een e-mail naar energy@nen.nl o.v.v. EN 16942. Na publicatie volgt nog een periode waarin commentaar geleverd kan worden.

Meer weten?

Neem contact op met NEN Energie, Ortwin Costenoble, senior consultant, e-mail energy@nen.nl of telefoon (015) 2 690 326.

Eerder door u bekeken

Normcommissies Energie

Energie