Seminar HyLAW: wat houdt waterstof nog tegen?

21-11-2018 Waterstof is in toenemende mate van belang bij de verduurzaming van het energiesysteem. Hierbij ervaart men echter nog belemmeringen in bestaande wet- en regelgeving. Het Europese project HyLAW heeft als doel om deze belemmeringen in beeld te brengen en aanbevelingen te doen om ze weg te nemen. Tevens levert HyLAW een database naar de markt met een overzicht van wet- en regelgeving over 18 landen.

‘Tussen droom en daad staan wetten in de weg en praktische bezwaren’ – zo opende Robert Smaak van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat het HyLAW seminar met een citaat van Willem Elsschot.

Praktijkverhalen en aanbevelingen

Op 9 november organiseerde NEN een seminar bij het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat om resultaten van het project HyLAW te presenteren. Tijdens deze middag werden praktijkverhalen over belemmeringen gedeeld. Belangrijke Nederlandse partijen, Shell, Ekinetix, VSL, Kiwa en Gasunie, presenteerden over ervaringen waaronder over de regulering van electrolysers bij het maken van waterstof, de oprichting van een tankstation, barrières voor het meten van de kwaliteit van waterstof bij tankstations en de introductie van waterstof in het aardgasnet. De ervaringen uit de praktijk leverden veel inzicht op. Tegelijkertijd riep het meer vragen op. In HyLAW worden de onderwerpen geadresseerd zowel naar de markt, om inzicht te geven over wet- en regelgeving en naar de overheid, waar aanbevelingen aan worden gedaan over geconstateerde belemmeringen in de wet- en regelgeving. Deze aanbevelingen zijn tijdens de workshop gepresenteerd door NEN en Jan Piet van der Meer.

De kern rol van NEN binnen HyLAW

Bij HyLAW zijn de wet- en regelgeving voor waterstoftoepassingen voor 18 Europese landen in kaart gebracht. In Europa heeft NEN een verantwoordelijke rol gespeeld bij het opzetten van de onderzoeksmethodologie en de database. De Nederlandse wet- en regelgeving is in kaart gebracht door NEN in samenwerking met Jan Piet van der Meer. Tijdens het seminar presenteerden zij politieke aanbevelingen om deze belemmeringen weg te halen voor zowel Nederland als Europa.

Online Database

De resultaten, aanbevelingen en analyses van HyLAW zijn op een toegankelijke manier in te zien en onderling te vergelijken op de website. Daarnaast worden gebruikers uitgenodigd om (indien nodig) informatie in de database aan te vullen. Op deze manier blijft de database de centrale plek in Europa voor informatie over wet- en regelgeving voor waterstoftoepassingen.

De presentaties van de sprekers zijn hier te vinden.

Meer informatie

Voor meer informatie, neem contact op met Remco Perotti, consultant Energie, telefoon 015 2 690 393, e-mail energy@nen.nl

Eerder door u bekeken

Normcommissies Energie

Energie