15 jaar MSC levert verduurzaming in Nederlands visaanbod

30-10-2015 Ruim de helft (60%) van de Nederlandse vis, schaal- en schelpdieren is nu duurzaam gecertificeerd, met meer dan 1.300 producten met MSC-keurmerk te koop in Nederland. Dat staat te lezen in het jaarverslag van de Marine Stewardship Council (MSC). Daarin wordt verslag gedaan van het werk van de afgelopen 15 jaar bij haar missie om gezonde en productieve oceanen veilig te stellen.

Visserijen die de strenge MSC-standaard van duurzaamheid behalen, vangen nu ongeveer 9 miljoen ton aan vis, schaal- en schelpdieren, bijna 10% van de totale wildvangst. Vangsten van de 12 Nederlandse MSC-gecertificeerde visserijen zijn rond de 220.000 ton.

Wereldspelers in duurzaamheid
Twintig jaar na de ondergang van de Grand Banks kabeljauwvisserij in Newfoundland, laat het MSC-verslag zien hoe visserijen op het noordelijk halfrond wereldspelers in duurzaamheid en goed beheer zijn geworden: 97% van de Canadees-Atlantische kreeften is nu MSC-gecertificeerd net als 87% van Alaska’s visvangst, qua volume. Dichter bij huis is het scholbestand op recordhoogte en ook andere visbestanden als haring doen het goed.

Meer duurzame vis-, schaal- en schelpdierproducten
In Nederland zijn nu meer dan 1.300 producten beschikbaar bestaande uit 43 verschillende vissoorten met MSC-keurmerk. Nederland is daarmee de op één na grootste binnen de MSC wereldmarkt. Wereldwijd verkopen restaurants en retailers die handelen in vis, schaal- en schelpdieren tegenwoordig meer dan 17.000 producten met het MSC-keurmerk. Bovendien hebben meer dan 34.000 bedrijfslocaties het MSC traceerbaarheidscertificaat, waardoor de herkomst wereldwijd traceerbaar blijft.

Bron: MSC, New report celebrates 15 years of certified sustainable seafood

Deelnemen in een commissie

Indien u interesse heeft om op nationaal niveau invloed uit te oefenen op internationale normen op het gebied van visserij en aquacultuur, kunt u contact opnemen met Juliane Eykelhoff, Consultant NEN Agrofood & Consument: juliane.eykelhoff@nen.nl.

Eerder door u bekeken

Contact of informatie

Voor meer informatie over dit onderwerp, neemt u contact op met: Juliane Eykelhoff, Consultant NEN AgroFood & Consument

afc@nen.nl

(015) 2 690 235

Handbook ISO 22000

How to use ISO 22000 - Food safety management systems

Het ISO-handboek is een praktische uitgave voor alle MKB’ers in de levensmiddelensector.

Lees meer
Bestel de gids