Aanvulling ISO 22000 'transport & storage' op de goede weg

17-04-2018 De ISO-werkgroep 'transport & storage' (WG 10) heeft tijdens zijn tweede bijeenkomst een flink verbeterde tekst gemaakt van het ISO-document met basisvoorwaarden voor transport en opslag in het kader van ISO 22000. Dat is de internationale norm voor voedselveiligheidsmanagementsystemen. Met de publicatie van de definitieve norm in de tweede helft van 2019 ligt het project mooi op schema.

Op 27 en 28 maart heeft de werkgroep in Ierland de originele tekst sterk verbeterd, onder andere op basis van commentaar uit de werkgroep. In oktober hoopt WG 10 onderling overeenstemming te bereiken over een tekst die vervolgens aan ISO ter stemming en commentaar wordt aangeboden.

Nederland leidt deze werkgroep en heeft het voorzitterschap (Cargill) en secretariaat (NEN) in handen. De samenstelling van WG 10 is echter internationaal, met deelnemers uit onder andere Frankrijk, Italië, USA, Ierland, Duitsland, Zweden en Nederland. Dit is belangrijk om het document internationaal erkend te krijgen.

Behoefte

De behoefte aan dit nieuwe ISO-project komt uit de sector zelf. Meer en meer worden bedrijven die actief zijn in transport en opslag van voedsel geconfronteerd met de vraag om aan te tonen dat ze de voedselveiligheid goed gewaarborgd hebben. Bijvoorbeeld door certificatie op basis van de ISO 22000 aanpak. Nederland heeft hier via NEN pro-actief op ingespeeld door het ISO-secretariaat naar zich toe te halen en de ISO werkgroep te starten. Niet vreemd, want transport en opslag is een belangrijke schakel in de voedselketen en essentieel voor veilig voedsel. Daarnaast heeft Nederland als 'gateway to Europe' een sterke positie op het gebied van transport en logistiek.

Niet alleen food, maar ook feed

De diervoedersector heeft al aangegeven enthousiast te zijn over dit project. GMP+ levert bijdrages om de tekst ook geschikt te maken voor diervoeders. FSSC 22000, het certificatieschema op basis van ISO 22000, is ook betrokken bij de werkgroep. Na publicatie van de definitieve versie in 2019 zal deze nieuwe ISO norm voor transport en opslag onderdeel worden van het certificatieschema.

Combinatie met ISO 22000

Deze nieuwe ISO-publicatie is een sectorspecifieke invulling voor transport en opslag, in aanvulling op de meer generieke eisen voor management van voedselveiligheid uit ISO 22000. De tekst kan niet stand-alone worden gebruikt, maar alleen in combinatie met ISO 22000.

Meepraten?

De ISO werkgroep kan nog extra input en leden gebruiken. Als u interesse heeft om aan dit project mee te werken, kunt u contact opnemen met Marcel de Vreeze, NEN consultant AgroFood & Consument, e-mail: afc@nen.nl of tel. 015 2 690 125.

Eerder door u bekeken

Meer informatie?

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marcel de Vreeze, consultant AgroFood & Consument.

afc@nen.nl

015 2 690 125

Vragen? Wij helpen u graag.


NEN Klantenservice
Voor vragen over het bestellen van normen en/of online oplossingen.

015 - 2 690 391

klantenservice@nen.nl


NEN Landbouw & Levensmiddelen
Voor inhoudelijke vragen over AgroFoodnormen en deelname aan normcommissies.

015 - 2 690 351

afc@nen.nl

Meest bekeken normen

NEN Shop