Acht nieuwe ISO normen zuigelingenvoeding

28-04-2016 Er zijn acht nieuwe ISO normen over zuigelingenvoeding. De normen zijn ontwikkeld om de gehaltes van een aantal belangrijke bestanddelen van zuigelingenvoeding te bepalen. Dit is essentieel voor een goede samenstelling van zuigelingenvoeding en dus voor de gezondheid van de zuigeling. Een aantal nieuwe normprojecten is onlangs gestart.

Het samenwerkingsverband tussen ISO en AOAC, met de naam SPIFAN, wil nieuwe normen opstellen voor de bepaling van bijna 30 ingrediënten in deze speciale voeding. De eerste acht normen beschrijven de analyse van vitamines A en E, vitamine B12, inositol, nucleotiden, pantotheenzuur, vetzuren, mineralen en sporenelementen als jodium en seleen in zuigelingenvoeding en speciale voeding voor volwassenen.

ISO is onlangs een aantal vervolgprojecten begonnen. Het gaat om ISO normen voor de bepaling vitamine K, vitamines B, choline/carnitine, chloride en een aantal mineralen en sporenelementen.

Verouderd
De set van normen is belangrijk omdat een groot aantal analysemethodes voor deze voedingsstoffen verouderd waren. Er is daardoor een sterke behoefte aan nieuwere en meer moderne technieken voor deze analyses. Stakeholders in het project zijn een aantal grote en mondiale producenten van zuigelingenvoeding als Mead Johnson, Fonterra, Abbott Nutrition en Nestlé en FrieslandCampina.

Scheidsrechtermethodes
De normen worden voorgedragen als internationale 'dispute resolution' methodes bij Codex Alimentarius. Dat is een internationale organisatie die toeziet op de kwaliteit van voeding in het algemeen en zuigelingenvoeding in het bijzonder. Eenmaal door Codex erkend, kunnen ze gezien worden als internationale scheidsrechtermethoden. In NEN verband kunt u aan deze projecten meewerken.

Mee praten? Dat kan!

Nederlandse partijen die willen deelnemen aan het werk, kunnen contact opnemen met Marcel de Vreeze, NEN AgroFood & Consument, telefoon (015) 2 690 125, e-mail afc@nen.nl.

Eerder door u bekeken

Contact of meedoen?

Voor deelname neemt u contact op met Marcel de Vreeze van NEN AgroFood & Consument

(015) 2 690 125

afc@nen.nl

Handbook ISO 22000

How to use ISO 22000 - Food safety management systems

Het ISO-handboek is een praktische uitgave voor alle MKB’ers in de levensmiddelensector.

Lees meer
Bestel de gids