Analysemethoden normen procescontaminanten

28-11-2014 De Europese normalisatieorganisatie CEN ontwikkelt negen Europese normen met gevalideerde analysemethoden voor (proces)contaminanten in voedingsmiddelen. Dit zijn deels bekende contaminanten als acrylamide, melamine, PAKs, 3-MCPD en minerale olie, maar ook normen voor ethylcarbamaat (alcoholische dranken), furaan (koffie) en benzeen (frisdranken). De CEN werkgroep die de normen opstelt, heeft onlangs vergaderd en de meeste projecten een stapje verder gebracht.

De Europese Commissie heeft in 2012 CEN opgedragen negen nieuwe Europese normen te ontwikkelen met gevalideerde analysemethoden voor een aantal (proces)contaminanten in voeding. De Commissie zal deze normen gebruiken voor zowel ‘scheidsrechter-methoden’ bij het handhaven van Europese limietwaarden voor contaminanten als ook voor Europese monitoringsprogramma's.

Werkgroep procescontaminanten

Het Europese mandaat voor het opstellen van de negen nieuwe Europese normen wordt uitgevoerd door de werkgroep CEN/TC 275/WG 13 – 'Process contaminants'. De leiding van deze Europese werkgroep is in handen van Nederland. De leden van WG 13 zijn experts uit diverse Europese landen die bij overheids-, commerciële en onderzoekslaboratoria werken (zoals FERA, EUROFINS, DTU, RIKILT, IRMM, NVWA en FSA) of voedingsmiddelenproducenten (waaronder Nestlé, Mars, Barilla, Campari, Premierfoods en Pepsico).

Nieuwe contaminanten

Zoals gezegd werkt de groep op dit moment aan normen voor onder andere de bepaling van melamine, PAK (Polycyclische Aromatische Koolwaterstoffen) en acrylamide. Naast het lopende werkprogramma monitort de werkgroep ook de behoefte aan normen met analysemethodes voor nieuwe contaminanten.

Op het lijstje met prioriteiten staan methodes voor bepaling in voeding van onder andere MCPD- en glycidyl esters (beide in soja en plantaardige olie), illegale kleurstoffen (in specerijen), bisphenol A (BPA, migreert uit de verpakking in de voeding), methylimidazol (in karamel) en heterocyclische amines (in vlees).

U kunt meedoen

Nederlandse deelname aan de CEN-werkgroep is mogelijk. NEN heeft ook een normcommissie voor dit onderwerp. Het is voor Nederlandse partijen zowel mogelijk om aan de CEN-werkgroep als aan de NEN-normcommissie deel te nemen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marcel de Vreeze, NEN AgroFood & Consument, telefoon (015) 2 690 125, e-mail marcel.devreeze@nen.nl.

Eerder door u bekeken

Contact of informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Marcel de Vreeze, NEN AgroFood & Consument

marcel.devreeze@nen.nl

(015) 2 690 125

Vragen? Wij helpen u graag.


NEN Klantenservice
Voor vragen over het bestellen van normen en/of online oplossingen.

015 - 2 690 391

klantenservice@nen.nl


NEN Landbouw & Levensmiddelen
Voor inhoudelijke vragen over AgroFoodnormen en deelname aan normcommissies.

015 - 2 690 351

afc@nen.nl

Meest bekeken normen

NEN Shop