Bepaling aflatoxine M1 in melk

13-03-2013 In de tankmelk van twee verschillende Nederlandse melkveehouders heeft de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) afgelopen week een te hoog gehalte aflatoxine aangetoond. De levering van boerderijmelk van de betrokken bedrijven aan de melkverwerkende industrie is direct stopgezet.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is onmiddellijk met onderzoek gestart naar de bron van de besmetting. Dit om verdere verspreiding van de vervuiling van deze boerderijmelk te voorkomen. ISO stelt normen op voor de analyse van melk en zuivelproducten, ook voor de bepaling van het aflatoxine M1 gehalte. Deze normen zijn ook van kracht in Nederland. De volgende methode wordt gebruikt voor routinematige kwaliteitscontrole van melk:

  • NEN-EN-ISO 14675:2003 Melk en melkproducten - Richtlijnen voor de gestandaardiseerde beschrijving van competitieve enzym-immunochemische bepalingen - Bepaling van het aflatoxine M1 gehalte (IDF 186)

Voor juridische doeleinden moet bevestiging met een geaccepteerde referentiemethode plaatsvinden. Daarvoor wordt de volgende norm gebruikt:

  • NEN-EN-ISO 14501:2007 Melk en melkpoeder - Bepaling van het gehalte aan aflatoxine M1 - Methode met opwerking door immunoaffiniteitchromatografie en bepaling met hogedruk-vloeistofchromatografie (IDF 171)

Bron: NVWA

Deze normen vallen onder de normcommissie Melk en zuivelproducten. Voor meer informatie over deze normcommissie kunt u contact opnemen met Sophie More, NEN Landbouw & Levensmiddelen, telefoon (015) 2 690 260, e-mail sophie.more@nen.nl.

Eerder door u bekeken

Handbook ISO 22000

How to use ISO 22000 - Food safety management systems

Het ISO-handboek is een praktische uitgave voor alle MKB’ers in de levensmiddelensector.

Lees meer
Bestel de gids