Biobanking krijgt kwaliteit boost met nieuwe ISO publicatie

10-09-2020 Een nieuwe ISO publicatie met richtlijnen voor biobanking tilt de kwaliteit van research- en ontwikkelingsorganisaties op een hoger plan.

Biobanken veranderen letterlijk onze wereld. Met grote hoeveelheden biologische monsters, inclusief die van mens, dier, plant en micro-organisme, helpen ze de wetenschappelijke gemeenschap wereldwijd verder. Of het nu gaat om het verbeteren van de oogstopbrengst of gepersonaliseerde medicatie.

Eisen biobanking

ISO had al een veel gebruikte norm met eisen aan biobanking, NEN-ISO 20387. Deze norm is bedoeld voor organisaties die biologische materialen beheren voor research- en ontwikkelingsdoeleinden. De nieuwe publicatie, ISO/TR 22758, is bedoeld als aanvulling en toelichting op NEN-ISO 20837. Beide documenten zorgen voor het verhogen van de kwaliteit van biologisch materiaal en dataverzamelingen die worden bewaard en worden gedeeld.

Huidige biobanken verschillen sterk van elkaar. Qua type materiaal dat ze bevatten, maar ook in activiteiten, de diensten die ze verlenen, omvang en structuur. Beide ISO publicaties dragen sterk bij aan het verhogen van de prestaties van biobanken, door beschrijving van een wereldwijd gedeelde opvatting over kwaliteit, vertrouwen en betrouwbaarheid.

Accreditatie

NEN-ISO 20387 kan gebruikt worden voor accreditatie. De Raad voor Accreditatie (RvA) heeft in juni een peiling gedaan naar de interesse voor accreditatie tegen deze norm voor biobanking. Voor het meebepalen van de inhoud van deze ISO normen voor biobanking en een van de vele andere publicaties van de ISO commissie voor biotechnologie (ISO/TC 276 – Biotechnology) moet u echter bij NEN zijn.

Meer informatie

Voor meer informatie en deelname aan het ontwikkelen van de ISO normen voor biobanking kunt u contact opnemen met Marcel de Vreeze, telefoon 015 2 690 125 of e-mail afc@nen.nl

Eerder door u bekeken

Vragen? Wij helpen u graag.


NEN Klantenservice
Voor vragen over het bestellen van normen en/of online oplossingen.

015 - 2 690 391

klantenservice@nen.nl


NEN Landbouw & Levensmiddelen
Voor inhoudelijke vragen over AgroFoodnormen en deelname aan normcommissies.

015 - 2 690 351

afc@nen.nl

Meest bekeken normen

NEN Shop