Biomarkers in de voedings- en plantenteeltsector

26-11-2012 Binnen ISO houdt een commissie zich bezig met de ontwikkeling van standaarden op het gebied van biomarkers in voeding, zaden en gewassen. Multinationals zien het belang van deelname aan deze commissie en nemen deel via andere landen, maar vanuit Nederland is de belangstelling lauw. En dat is een gemiste kans!

NEN heeft bij de oprichting van de commissie ISO/TC 34/SC 16 'Food products - Horizontal methods for molecular biomarker analysis' het Nederlandse bedrijfsleven op de hoogte gesteld van het werkterrein. Diverse multinationals zoals Monsanto, Syngenta, Pioneer en Bayer zijn actief in deze commissie, maar de participatie vanuit Nederland is beperkt. Nu de onderwerpen concreter zijn geworden, wil NEN opnieuw aandacht voor deze commissie vragen.

Actuele onderwerpen

De ISO-commissie werkt met werkgroepen op specifieke onderwerpen waaronder 'Plant pathogens', 'Varietal identification' en 'Qualitative methods'. Op dit moment zijn onder andere de volgende standaarden in ontwikkeling:

  • ISO/DIS 13484 'Foodstuffs - General requirements for molecular biology analysis for detection and identification of destructive organisms in plants and derived products'
  • ISO/DIS 13495 'Foodstuffs - Principles of selection and criteria of validation for the varietal identification methods using specific nucleic acid analysis'
  • ISO/DIS 16578 'Molecular biomarker analysis - General definitions and requirements for microarray detection of specific nucleic acid sequences'
  • ISO/WD TR 17623 'Molecular biomarker analysis - SSR analysis of maize'
  • ISO/FDIS 21572 'Foodstuffs - Molecular biomarker analysis - Protein-based methods'

Meer weten?

Als u belangstelling heeft om deel te nemen aan één of meerdere werkgroepen van deze commissie of meer informatie wilt, dan kunt u contact opnemen met Juliane Eykelhoff, NEN Landbouw & Levensmiddelen, telefoon (015) 2 690 319, e-mail afc@nen.nl.

Eerder door u bekeken

Handbook ISO 22000

How to use ISO 22000 - Food safety management systems

Het ISO-handboek is een praktische uitgave voor alle MKB’ers in de levensmiddelensector.

Lees meer
Bestel de gids