CEN commissie voedselfraude start in juni

03-05-2019 Er komt een nieuwe Technische Commissie onder Duits voorzitterschap die zich bezig gaat houden met detectiemethoden voor voedselauthenticiteit. In juni is in Berlijn de oprichtingsvergadering. Experts zijn nog welkom.

Voedselauthenticiteit ('echtheid') en fraude met voedsel staan volop in de belangstelling, ook bij CEN. In juni gaat het werk op Europees niveau echt van start met de oprichtingsvergadering van een nieuwe Technische Commissie, CEN/TC 460 ('Food authenticity'). Europese experts, ook uit Nederland, kunnen via NEN meewerken.

Om welke producten gaat het?
Het doel is om EN normen te maken met analytische methoden om de echtheid vast te kunnen stellen van voedingsmiddelen. De commissie richt zich in eerste instantie op producten waar nog geen CEN commissies voor bestaan. Op de agenda voor juni staan koffie, koffieproducten, honing en andere bijenproducten. Maar ook vlees, vis, kruiden en specerijen worden overwogen. Aan onderwerpen als granen, oliën en vetten, cacao en melk(producten) kan ook gewerkt worden, maar uitsluitend in overleg met de bestaande.

CEN commissie op dit gebied
Verschillende analysetechnieken en validatie worden overwogen. De commissie overweegt werkgroepen te starten die zich specifiek richten op verschillende analysetechnieken die kunnen worden ingezet. Dit zijn bijvoorbeeld NMR, MALDI-TOF, spectroscopie (NIR, FT-IR) en isotoopanalyse (IRMS). De methoden moeten in principe gevalideerd zijn. Men denkt ook aan een norm over de validatie van non-targeted methoden.

Meedoen vanuit Nederland
Om NL stakeholders in staat te stellen om aan dit Europese werk mee te doen, zal NEN bij gebleken belangstelling een nationale schaduwcommissie oprichten. In de komende weken zal NEN een (gratis) bijeenkomst in Delft organiseren om het belang van Nederlandse partijen bij dit werk te peilen.

Meer informatie

Wilt u meer informatie of heeft u vragen over voedselveiligheid? Neemt u dan contact op met Marcel de Vreeze, consultant AgroFood & Consumenten, telefoon (015) 2 690 125 of per e-mail afc@nen.nl.

Eerder door u bekeken

Meer informatie

 

Wilt u meer informatie of heeft u vragen over voedselveiligheid? Neemt u dan contact op met Marcel de Vreeze, consultant AgroFood & Consumenten.

015 2 690 125

afc@nen.nl

Vragen? Wij helpen u graag.


NEN Klantenservice
Voor vragen over het bestellen van normen en/of online oplossingen.

015 - 2 690 391

klantenservice@nen.nl


NEN Landbouw & Levensmiddelen
Voor inhoudelijke vragen over AgroFoodnormen en deelname aan normcommissies.

015 - 2 690 351

afc@nen.nl

Meest bekeken normen

NEN Shop