CEN keurt norm bepaling minerale oliën in voeding goed

28-06-2017 CEN heeft recentelijk de tekst van een nieuwe norm met een analysemethode voor minerale olie in plantaardige olie, margarine en mayonaise goedgekeurd. De norm is verkrijgbaar als NEN-EN 16995.

De voedingsmiddelensector is vol op bezig de problemen met minerale oliën (MOH) in voedingsmiddelen in kaart te brengen. Veel is nog niet duidelijk. Bijvoorbeeld hoe groot het gevaar is van MOH in voeding. MOH bestaat uit een verzameling van chemische stoffen, waarvan sommige schadelijker zijn dan anderen.

Daarnaast is vaak niet duidelijk wat de bron van de besmetting is. Komt de minerale olie uit het karton waar de voeding in is verpakt, of misschien uit de drukinkt op de verpakking? Om het nog ingewikkelder te maken, kan de olie ook via het milieu of tijdens de productie in het voedsel terecht komen. Het is belangrijk om inzicht in deze processen te krijgen, zodat gerichte maatregelen kunnen worden genomen om het risico te beperken.

Methode

Gevalideerde analysemethoden spelen ook een belangrijke rol. Ze zijn de instrumenten waarmee de hoeveelheid MOH kan worden bepaald, en meten is weten. De door CEN goedgekeurde nieuwe norm is een analysemethode die door meerdere Europese laboratoria gevalideerd is voor de analyse van MOH in diverse soorten plantaardige olie en voedingsmiddelen op basis van olie, zoals mayonaise en margarine. CEN heeft de norm ontwikkeld in opdracht van de Europese Commissie naar aanleiding van een incident enkele jaren geleden, waarbij zonnebloemolie uit Oekraïne verontreinigd bleek met minerale olie.

Mee praten? Dat kan!

Voor meer informatie en deelname kunt u contact opnemen met Marcel de Vreeze, telefoon (015) 2 690 125 of e-mail afc@nen.nl

Norm

NEN-EN 16995:2017 en

Voedingsmiddelen - Plantaardige oliën en voedingsmiddelen op basis van plantaardige oliën - Bepaling...

Meer informatie over deze norm

Eerder door u bekeken

Contact of meedoen?

Voor deelname neemt u contact op met Marcel de Vreeze, NEN AgroFood & Consument

(015) 2 690 125

marcel.devreeze@nen.nl

Handbook ISO 22000

How to use ISO 22000 - Food safety management systems

Het ISO-handboek is een praktische uitgave voor alle MKB’ers in de levensmiddelensector.

Lees meer
Bestel de gids