CEN publiceert nieuwe richtlijnen over pesticideresidu’s

24-10-2017 De Europese technische commissie CEN/TC 275 (horizontale voedingsmiddelen analyse) heeft twee nieuwe specificaties gepubliceerd voor de bepaling van pesticideresidu's in voedingsmiddelen. Eén daarvan heeft ook als toepassingsgebied fipronil.

NVN-CEN/TS 17061 beschrijft richtlijnen voor de kalibratie en kwantitatieve bepaling van pesticideresidu's met chromatografie. NVN-CEN/TS 17062 bevat een multimethode voor de bepaling van pesticideresidu's in plantaardige oliën met vloeistofchromatografie en massaspectrometrie. Deze specificatie heeft ook fipronil in het toepassingsgebied.

NVN-CEN/TS 17061 beschrijft kalibratieprocedures en kwantitatieve evaluatie van chromatografische procedures voor de bepaling van pesticiden en een aantal organische contaminanten bij residu-analyse. Eenduidigheid op dit gebied is erg belangrijk voor het goed kunnen vergelijken van analytische resultaten. De tekst gaat in op externe en interne kalibratie, het gebruik van isotoop gelabelde standaarden, frequentie van kalibreren, multimethoden en standaard additie. Identificatie en extractie-efficiëntie komen in dit document niet aan bod.

NVN-CEN/TS 17062 beschrijft een methode voor de analyse van pesticideresidu's in plantaardige olie. De methode is gevalideerd via een interlaboratoriumonderzoek voor olijfolie, maar de methode blijkt ook geschikt te zijn voor olie van sesam, lijnzaad, koolzaad, druivenpit en pompoen. De methode bevat voorbeelden van een aantal goedwerkende chromatografische systemen en precisiegegevens van bijna tweehonderd verschillende pesticides, waaronder carbendazim, dichlorvos en fipronil.

Invloed

Via de NEN normcommissie 'Horizontale voedingsmiddelenanalyse' (370 275) kunt u invloed uitoefenen op het totstandkomen van deze Europese normen. U wordt niet alleen optimaal geïnformeerd over deze beide projecten, maar ook over andere EN normen die opgesteld worden op het gebied van voedingsmiddelenanalyse. Daarnaast kunt u de inhoud van de normen bijsturen door commentaar te leveren en zelfs eigen projecten inbrengen.

Meer informatie

Voor meer informatie over beide CEN publicaties of over deelname aan het normalisatiewerk kunt u contact opnemen met Marcel de Vreeze, consultant AgroFood & Consument, telefoon 015 – 2690 125 of e-mail afc@nen.nl.

Norm

NVN-CEN/TS 17061:2017 en

Voedingsmiddelen - Richtlijnen voor de kalibratie en kwantitatieve bepaling van pesticideresidu's en...

Meer informatie over deze norm

Norm

NVN-CEN/TS 17062:2017 en

Plantaardige voedingsmiddelen - Multimethode voor de bepaling van pesticideresidu's in plantaardige ...

Meer informatie over deze norm

Eerder door u bekeken

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marcel de Vreeze, consultant AgroFood & Consument.

afc@nen.nl

015 – 2690 125

Handbook ISO 22000

How to use ISO 22000 - Food safety management systems

Het ISO-handboek is een praktische uitgave voor alle MKB’ers in de levensmiddelensector.

Lees meer
Bestel de gids