Check ingrediënten op palmolie

30-04-2015 Alle bedrijven in de foodindustrie gebruiken aan het eind van dit jaar uitsluitend nog duurzame palmolie, zo is het uitgangspunt van maatschappelijke organisaties en de overheid. "Check je ingrediënten op de aanwezigheid van palmolie. Veel meer bedrijven gebruiken palmolie of afgeleiden daarvan, dan men denkt", zo stelt de Task Force Duurzame Palmolie.

Op 3 september wordt een middagbijeenkomst gehouden over "Duurzame palmolie een ‘must have’ - Niet wanneer, maar hoe?". Daarin wordt onder andere gesproken over handvatten om snel de overstap naar duurzame palmolie te maken. Ook informeren experts op de bijeenkomst bedrijven die al duurzame palmolie gebruiken hoe deze grondstofstroom te beheren en certificeren alsook het optimaal te gebruiken voor de MVO-positionering van het bedrijf.

Meer palmolie gebruikt dan gedacht

Duurzame palmolie is uitgegroeid tot een ‘licence to produce’. De Task Force Duurzame Palmolie -een samenwerkingsverband tussen brancheorganisaties in de palmolieketen - heeft de ambitie dat eind 2015 alle voor de Nederlandse markt verwerkte palmolie voor voedingsmiddelen en diervoeder duurzaam wordt ingekocht. In 2013 was 61% van de verwerkte palmolie duurzaam. Niet alle bedrijven lijken zich echter te realiseren dat zij palmolie gebruiken omdat ze het niet als zodanig inkopen, is de ervaring van de Task Force. Maar ondertussen blijkt palmolie wel degelijk in een gebruikte vetblend aanwezig te zijn of als een derivaat in een willekeurig ander ingrediënt.

Tool
De Task Force Duurzame Palmolie ontwikkelde ook een tool die bedrijven helpt over te stappen naar RSPO gecertificeerde duurzame palmolie. De tool bestaat uit een set voorbereidende vragen en een stappenplan dat bedrijven inzicht en richting geeft bij het overstappen.

Bron: VMT aanmelden voor het evenement kan hier.

Meer informatie

Voor meer informatie over diervoeders en de normen hiervoor, kunt u contact opnemen met NEN Agrofood en Consument via e-mail: afc@nen.nl.

Eerder door u bekeken

Contact of informatie

Voor meer informatie over dit onderwerp, neemt u contact op met: NEN-Agrofood en Consument

afc@nen.nl

(015) 2 690 438

Vragen? Wij helpen u graag.


NEN Klantenservice
Voor vragen over het bestellen van normen en/of online oplossingen.

015 - 2 690 391

klantenservice@nen.nl


NEN Landbouw & Levensmiddelen
Voor inhoudelijke vragen over AgroFoodnormen en deelname aan normcommissies.

015 - 2 690 351

afc@nen.nl

Meest bekeken normen

NEN Shop