Commissie Dierenwelzijn van start

22-02-2013 Begin februari is de NEN-normcommissie Dierenwelzijn opgericht, naar aanleiding van de start van de internationale werkgroep 'Food products - Animal welfare'. In de NEN-normcommissie participeren deelnemers uit het bedrijfsleven, productschappen en belangen-organisaties.

De deelnemers zijn nauw betrokken bij de activiteiten van de internationale werkgroep (ISO/TC 34/WG 16): het eerste mondiale project om te komen tot een dierenwelzijnsstandaard.

De normcommissie bepaalt bijvoorbeeld het Nederlandse standpunt dat wordt ingebracht in de internationale werkgroep. Die heeft als doel om in een tijdsbestek van 12 maanden een zogenaamde ISO technische specificatie (ISO/TS) op te stellen. Deze technische specificatie zal de bestaande OIE-guidelines voor dierenwelzijn als uitgangspunt nemen. Zoals het er nu naar uitziet, wordt een managementstandaard ontwikkeld die qua systematiek aanhaakt bij de bestaande MVO-standaard van ISO (ISO 26000).

Internationale deelnemers

In ISO/TC 34/WG 16 zijn naast Nederland ook vertegenwoordigd: Argentinië, Canada, Colombia, Egypte, India, Iran, Japan, Mali, Nigeria, Thailand, Verenigde Staten, Zuid-Afrika en meerdere Europese landen. Naast deze landen hebben zich de volgende organisaties als liaison (samenwerkingsverband) aangemeld: Eurogroup for animals, FAO, International Dairy Federation, International Egg Commission, International Meat Secretariat, OIE, SSAFE en WSPA.

Geïnteresseerd?

Aanmelden voor de NEN-normcommissie Dierenwelzijn kan nog steeds, maar de ontwikkelingen gaan snel. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Rien Huige, NEN Landbouw & Levensmiddelen, telefoon (015) 2 690 292, e-mail rien.huige@nen.nl.

Eerder door u bekeken

Handbook ISO 22000

How to use ISO 22000 - Food safety management systems

Het ISO-handboek is een praktische uitgave voor alle MKB’ers in de levensmiddelensector.

Lees meer
Bestel de gids